Za ústavné zmeny v Rusku hlasovalo všetkých 432 poslancov

TA3 TASR
23.1.2020 11:06

Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, v prvom z troch čítaní jednomyseľne podporili navrhované zmeny a doplnenia ústavy Ruskej federácie, ktoré vo svojom nedávnom prejave predostrel prezident Vladimir Putin. Návrhy odsúhlasilo všetkých 432 poslancov Štátnej dumy. Hlasovaniu predchádzala debata trvajúca necelé dve hodiny.

Za ústavné zmeny v Rusku hlasovalo všetkých 432 poslancov
SITA/AP

"Bola to silná ukážka jednoty," povedal o hlasovaní predseda Štátnej dumy Viačeslav Volodin. Dodal, že druhé čítanie by sa malo uskutočniť 11. februára. AFP v tejto súvislosti pripomína, že pri schvaľovaní zákonov v Rusku je často považované za kľúčové práve druhé čítanie.

Líder Komunistickej strany Ruskej federácie Gennadij Ziuganov avizoval, že hoci jeho strana dodatky v prvom čítaní podporila, v druhom ich plánuje pripomienkovať. Navrhované zmeny a doplnenia ustanovujú okrem iného prednosť ruského práva pred medzinárodným, posilňujú úlohu Štátnej rady v ústave, sprísňujú požiadavky na kandidátov na funkciu prezidenta a rozširujú právomoci ústavného súdu.

O osude pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov sa rozhodne na základe "ľudového hlasovania". Jeho dátum je stále neznámy, ale podľa ruských médií sa môže uskutočniť v apríli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok