Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Na letisku v Tokiu premáva autonómny elektrický autobus

Na letisku v Tokiu premáva autonómny elektrický autobus
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Letecká spoločnosť All Nippon Airways spolupracuje so spoločnosťami SB Drive, Advanced Smart Mobility a BYD, aby na medzinárodnom letisku Haneda v japonskom Tokiu spoločne otestovali autonómny elektrický autobus.

Spoločnosti All Nippon Airways (ANA) a SB Drive prvýkrát oznámili vzájomnú spoluprácu s cieľom otestovať autonómny elektrický autobus už minulý rok vo februári. Elektrický autonómny autobus bol pritom založený na dispečerskom diaľkovom monitorovacom systéme. Kamery namontované vo vozidle ponúkajú interné a externé zábery, pričom systém tiež hlási údaje o polohe a rýchlosti, aby sa dalo všetko sledovať v reálnom čase, s možnosťou prevádzky na diaľku.

Letecká spoločnosť All Nippon Airways testuje autonómny autobus na medzinárodnom letisku Haneda v japonskom Tokiu.

Následne boli na verejných komunikáciách po obvode letiska uskutočnené prvé testy autonómnej úrovne 3 a 4. Teraz sa do projektu zapojili ďalšie dve spoločnosti, Advanced Smart Mobility a BYD, aby pomohli s testovaním autonómneho autobusu. Ten premáva v uzavretom priestore medzinárodného letiska Hanesa po trase s dĺžkou 1,9 kilometra.

Hoci v kabíne sedí vodič, ktorí je pripravený v prípade problémov prevziať riadenie, cieľom je zistiť, ako autonómny autobus zvládne simulované scenáre reálneho sveta bez väčšieho zapojenia ľudí. Ak všetko pôjde dobre, ANA plánuje uviesť autonómny elektrický autobus do plnej prevádzky už do konca tohto roka.

Video na začiatku článku ukazuje jazdu autonómneho autobusu v areáli letiska Haneda.

Letecká spoločnosť All Nippon Airways testuje autonómny autobus na medzinárodnom letisku Haneda v japonskom Tokiu.