Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Po celej Európe sa budú testovať inovatívne riešenia nabíjania elektromobilov

Po celej Európe sa budú testovať inovatívne riešenia nabíjania elektromobilov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Renault a jej partneri oznámili spustenie projektu INCIT-EV, v rámci ktorého budú inštalované a vyhodnocované inovatívne technológie nabíjania elektrických vozidiel na rôznych miestach po celej Európe.

Spoločnosť Groupe Renault tvrdí, že reagovala na výzvu Európskej komisie na nové nápady vytvorením 33-členného konzorcia pre testovanie inovácií v oblasti nabíjania elektromobilov. Projekt s názvom INCIT-EV, ktorý bol pôvodne ohlásený minulý rok, sa teraz oficiálne začína tento mesiac a potrvá do decembra 2023. Bude pritom rozdelený na dve časti.

V prvej fáze projektu sa budú zhromažďovať údaje o potrebách a požiadavkách používateľov elektromobilov a potom sa vyhodnotia technológie nabíjania elektrických vozidiel a integrácia infraštruktúry. Od polovice roku 2022 sa v druhej fáze vybuduje sedem testovacích technologických riešení po celej Európe.

Paríž vo Francúzsku bude hostiť dynamický systém indukčného nabíjania pre mestské prostredie, zatiaľ čo vo Versailles bude podobný systém umiestnený na okraji i mimo mesta. Na okraji estónskeho mesta Tallinn sa nainštalujú vysokonapäťové nabíjačky, zatiaľ čo obojsmerné inteligentné nabíjanie bude k dispozícii v Amsterdame a Utrechte v Holandsku. Zdieľané elektromobily budú obslúžené nabíjacím uzlom na parkovisku na periférii talianskeho Turína a v španielskom meste Zaragoza bude testované obojsmerné nabíjanie, ktoré je schopné nabíjať dvojkolesové aj štvorkolesové vozidlá a bude sa testovať aj dynamické nabíjanie v jazdných pruhoch na letisku a na hlavnej stanici.

Cieľom projektu je posunúť riešenia elektrickej mobility do rúk bežných vodičov prostredníctvom vykonania požívateľských experimentov, ktoré pomáhajú budovať nový ekosystém nabíjania a prispievajú k ďalšiemu rozvoju technológií nabíjania elektromobilov. Projekt INCIT-EV získal finančné prostriedky z programu Európskej únie Horizont 2020 a do konzorcia sa zapojili univerzity, obce, začínajúce malé aj stredné podniky.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Pixabay).