V Paraguaji vyčíňa hemoragická horúčka, nakazil sa aj prezident

TA3 TASR
23.1.2020 08:21

Epidémia horúčky dengue, ktorá v uplynulých týždňoch postihla už tisícky Paraguajčanov, sa dostala aj do prezidentského paláca. Paraguajský prezident Mario Abdo potvrdil svoje ochorenie prostredníctvom ministra zdravotníctva Julia Mazzoleniho.

Ten uviedol, že 48-ročný prezident sa začal cítiť zle počas cesty na východ krajiny a po vynútenom návrate do hlavného mesta Asunción mu diagnostikovali hemoragickú horúčku dengue. Lekári hlave štátu nariadili niekoľkodňový odpočinok. Podľa ministra je Abdo v "celkovo dobrom stave". Prezident sa na Twitteri poďakoval občanom za podporu. "Som v poriadku, chvalabohu. Trocha oddychujem. Musíme si byť vedomí toho, že horúčka dengue môže zaútočiť na nás všetkých," napísal Abdo.

Podľa Mazzoleniho sa bude prezident zotavovať približne sedem dní. Horúčka dengue má v Paraguaji po Brazílii druhý najvyšší výskyt spomedzi všetkých juhoamerických krajín. Epidémia tohto vírusového ochorenia viedla v roku 2013 v Paraguaji k úmrtiu 250 ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že výskyt tejto choroby, ktorá spôsobuje vysoké horúčky a bolesť kĺbov, v uplynulých desaťročiach rýchlo stúpa. Na ochorenie neexistuje konkrétna liečba, avšak jej skoré odhalenie a zdravotná starostlivosť môžu znížiť súvisiace riziká. Hemoragická horúčka dengue je v Paraguaji endemickou chorobou, pričom počet nakazení dosahuje vrchol v letných mesiacoch, keď sú premnožené tropické komáre, ktoré ju prenášajú. Vláda pred niekoľkými dňami oznámila, že sa pripravuje na rozsiahlu epidémiu, ktorá vyvrcholí vo februári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok