Čaputová si pre Trnku vypočula vysvetlenia šéfa polície aj GP

TA3 TASR
22.1.2020 15:39

Prípad Dobroslava Trnku, ktorý sa v poslednom období objavil na škandalóznej audio- aj videonahrávke, prechádza turbulentným vývojom. Po tom, ako ho zadržali, prepustili a zbavili obvinení, sa ozvala aj Zuzana Čaputová. O vysvetlenie požiadala generálneho prokurátora aj šéfa polície a pozvala si ich do prezidentského paláca.

Prezidentka na začiatku svojho krátkeho príhovoru objasnila, prečo sa s vedením polície a generálnej prokuratúry vlastne stretla. Sumarizovala vážne podozrenia voči bývalému GP Trnkovi. Spomenula inštalovanie skrytej kamery v jeho kancelárii aj vážne indície, že aktívne napomáhal v páchaní kriminálnych činov. Ako sa mohlo stať, že ho v krátkom slede zadržali, pustili a zbavili obvinení? "Situácia vznikla v dôsledku nedostatočnej koordinácie medzi políciou a prokuratúrou," uviedla Čaputová po stretnutí s Jaromírom Čižnárom a Milanom Lučanským. Podľa nej sa to v takýchto závažných kauzách nemôže stávať a takáto situácia nemôže zostávať bez vysvetlenia. Lučanský aj Čižnár ju uistili, že vo všetkých podozreniach sa naďalej koná a vyšetruje. 

„Zodpovednosť polície a prokuratúry nemôže končiť vznesením alebo zrušením obvinenia, ich zodpovednosť končí až vtedy, keď aj v komunikácii s verejnosťou urobia všetko pre rozptýlenie legitímnych pochybností o ich postupe,“ povedala prezidentka a zdôraznila, že v plnej miere rešpektuje nezávislosť vyšetrovania. Podľa nej však bývalý generálny prokurátor bezprecedentne ohrozoval ústavný orgán, ktorý riadil. Myslí si, že je nevyhnutné uvedomiť si, že nejde o bežný kriminálny prípad a tiež aj to, že akékoľvek kroky vo vyšetrovaní bude verejnosť vnímať cez obsah nahrávok, ktoré sú všeobecne známe.


Trnku zadržala NAKA minulý týždeň v jeho dome v Hamuliakove. Obvinila ho z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Obvinenie sa malo týkať tajného videa, na ktorom sa Trnka rozpráva s vtedajším ministrom financií Jánom Počiatkom o kauze Lemikon. Na druhý deň po zadržaní sa Trnka dostal na slobodu. Prepustenie nariadil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Nevidel dôvod na jeho stíhanie. V utorok zrušili i samotné obvinenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok