Čižnár prehovoril o Trnkovej kauze: Prokurátor postupoval zákonne

TA3 TASR SITA
22.1.2020 13:42

Postup dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry v súvislosti s prepustením bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku bol zákonný, také je stanovisko generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Informovala o tom hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Záznam s Počiatkom budú ešte preverovať

Šéf generálnej prokuratúry Čižnár považuje za chybu, že vyšetrovateľ svoj postup nekonzultoval s prokurátorom. Prípad videozáznamu z kancelárie Dobroslava Trnku, na ktorom je aj bývalý minister financií a dopravy za Smer-SD Ján Počiatek však bude polícia vyšetrovať ďalej. Prokurátor totiž nariadil vyšetrovateľovi preveriť ďalšie skutočnosti, ktoré by mohli hovoriť o podozreniach zo závažnej ekonomickej trestnej činnosti.

„Postup dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry v minulotýždňovom prípade bývalého generálneho prokurátora bol zákonný. K tomuto záveru dospel Jaromír Čižnár po preskúmaní postupu prokurátora ÚŠP, stanoviska špeciálneho prokurátora a po oboznámení sa so spisovým materiálom týkajúceho sa takzvanej kauzy Tipos,“ uviedla Predajňová. Ak by postup polícia konzultovala s Úradom špeciálnej prokuratúry, mohlo sa podľa Čižnára predísť zbytočnému negatívnemu medializovaniu celého prípadu.

Právomoci v súlade so zákonom

Podľa názoru Čižnára využil Trnka svoje právomoci v súlade so zákonom. „Skutok, pre ktorý bolo Dobroslavovi T. vznesené obvinenie, nenapĺňa pojmové znaky skutkovej podstaty trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa podľa § 326 Trestného zákona z dôvodu, že z doposiaľ vykonaného dokazovania je zrejmé, že bývalý generálny prokurátor svojím postupom, teda podaním mimoriadneho dovolania, využil svoje právomoci v súlade so zákonom a zabránil vzniku značnej hospodárskej škody, ktorú by Slovenská republika musela znášať,“ dodal Čižnár.

Prípad bude však polícia preverovať ďalej. „Jaromír Čižnár zdôrazňuje, že vyšetrovateľ bol upravený pokynom dozorového prokurátora na objasnenie skutočností, ktoré by mohli evokovať podozrenie zo závažnej ekonomickej trestnej činnosti a až po splnení tohto pokynu a objasnení týchto skutočností bude vo veci opätovne rozhodnuté, z čoho vyplýva, že prokuratúra sa touto vecou naďalej intenzívne zaoberá,“ doplnil šéf prokuratúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok