Jedna skupina autodopravcov prijala návrhy ministerstva

TA3 TASR
22.1.2020 13:09

Združenie cestných dopravcov Česmad prijíma návrhy, ktoré autodopravcom predložilo ministerstvo dopravy aj ministerstvo financií. Česmad ich odsúhlasil na základe uznesenia Prezídia združenia. Premiér Peter Pellegrini verí, že sa dohodnú so všetkými.

Jedna skupina autodopravcov prijala návrhy ministerstva
SITA/Milo Fabian

Vo výške 30 miliónov

Česmad prijíma návrh rezortu financií na úpravu dane z motorových vozidiel, ktorý má vplyv na rozpočet v objeme približne 30 miliónov eur. Návrh spočíva v zrušení malusov na vozidlá, ktoré majú viac ako 13 rokov. Aj autá, ktoré sú najstaršieho dáta, by tak mali mať minimálne nárok na 20-percentnú zľavu. Uplatniť by sa zároveň mali výraznejšie zľavy na všetky vekové kategórie vozidiel v kamiónovej doprave. Pre najnovšie vozidlá by sa mala zvýšiť celková zľava až na 50 % z pôvodných 25 %.

Environmentálny aspekt by však mal zostať zachovaný, starším autám sa znižuje zľava. Po novom má platiť, že sa rozširuje úľava aktuálne platná len na súpravy, aj na všetky samostatné ťahače a návesy. Výhodou by malo byť zjednodušenie a sprehľadnenie systému výpočtu dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu.

Združenie je zároveň pripravené prijať návrh rezortu dopravy na zľavy zo sadzieb mýta od prvého kilometra. Na konci roka by sa malo spočítať, do ktorej zľavy kamión patrí, a podľa toho sa spätne aplikuje zľava od prvého kilometra. Táto ponuka je však administratívne komplikovaná. Ročný objem poskytnutých zliav by v tejto alternatíve predstavoval 8,6 milióna eur. Ide tak o viac ako zdvojnásobený objem zliav oproti súčasnému stavu.

Zostáva v štrajkovej pohotovosti

Česmad požiadal o oficiálne začatie legislatívneho procesu. Jeho výsledkom má byť zmena nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje spôsob výpočtu mýta, výška sadzby mýta a systém zliav zo sadzieb mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií. Zároveň má byť výsledkom aj vládny návrh zákona o dani z motorových vozidiel. Česmad podotkol, že zostáva v štrajkovej pohotovosti až do úspešného ukončenia týchto legislatívnych procesov.

Dve z troch požiadaviek Česmadu teda boli zo strany vlády, ministerstva financií aj dopravy akceptované. Treťou požiadavkou je zrušenie zdaňovania vreckového pri pracovných cestách. Tá zostáva naďalej otvorená a mala by byť predmetom ďalších rokovaní špeciálne zriadenej pracovnej skupiny na úrovni ministerstiev.

Premiér nevidí dôvod na ďalší štrajk

Premiér Peter Pellegrini verí, že sa dohodnú s autodopravcami na riešení ich požiadaviek. Zároveň dodal, že nevidí dôvod na to, aby išli štrajkovať. Premiér sa podľa vlastných slov bude radiť s ministrom financií Ladislavom Kamenickým a ministrom dopravy Árpádom Érsekom. "Aby mi dali kompletnú informáciu, aký tón bol tých rokovaní, ako sa uskutočnili, pretože evidujem, že v prípade najväčšej organizácie zastupujúcej dopravcov Česmad došlo k dohode," priblížil predseda vlády s tým, že Únia autodopravcov Slovenska sa vyjadrila skôr negatívne.

"Rokovania sú o tom, že sa musí hľadať kompromis, rokovania nemôžu fungovať tak, že niekto sa zatne a povie, ak nebude po mojom, tak nebude nič," zdôraznil Pellegrini, podľa ktorého sa ukazuje, že časť dopravcov súhlasí s navrhovanými ponukami ministerstiev. Bude sa snažiť presvedčiť aj zástupcov UNAS.


Zároveň podotkol, že v situácii, keď svet bojuje s klimatickými zmenami, si treba položiť otázku, či naozaj nie je povinnosťou štátu výraznejšie podporiť tých, ktorí používajú na podnikanie najekologickejšie dopravné prostriedky. "Ja si myslím, že ten enviro vplyv v rozhodnutiach štátu nielen v oblasti dopravy do budúcna musí byť čo najsilnejší, a tak sú dnes smerované aj tie najvýraznejšie zľavy," ozrejmil s tým, že sa to bude snažiť vysvetliť aj zástupcom únie.
Poznamenal, že niektoré veci dokáže urobiť ešte táto vláda a niektoré bude môcť zasa pripraviť pre tú nasledujúcu. "Nie je dôvod na to, aby išli opäť štrajkovať, a ja si myslím, že na niečom sa určite dohodneme," skonštatoval Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok