Žiadna svetlá budúcnosť. Mladí ľudia čakajú tretiu svetovú vojnu

TA3 ČTK
25.1.2020 10:05

O tom, že v nadchádzajúcom desaťročí príde jadrový útok, je presvedčených viac než 80 percent mileniálov. A takmer polovica verí, že zažije tretiu svetovú vojnu. Vyplýva to z prieskumu s ľuďmi narodenými medzi rokom 1980 a 90. rokmi, ktorý zverejnil Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Žiadna svetlá budúcnosť. Mladí ľudia čakajú tretiu svetovú vojnu
SITA/AP

Alarmujúce výsledky

Prieskum sa opiera o odpovede 16.000 respondentov vo veku od 20 do 35 rokov, ktorí sa označujú aj ako generácia Y. Na otázky, ktoré sa týkali pohľadu na vojnu a medzinárodné humanitárne právo, odpovedali ľudia zo 16 krajín, pričom polovica z týchto krajín čelí konfliktom. Použitie jadrových zbraní označilo za absolútne neprijateľné 84 percent opýtaných, 54 percent uviedlo, že tieto zbrane by mali byť zakázané.

"Mileniáli vnímajú skutočné riziko, že sa za ich života rozpúta zničujúca vojna," uviedol prezident MVČK Peter Maurer. "Je alarmujúce zistiť, že takmer polovica opýtaných si myslí, že za ich života prepukne tretia svetová vojna, a že väčšina je presvedčená, že sa v nadchádzajúcich desiatich rokoch odohrá jadrový útok," zhrnul Maurer.

plynova-maska-1140px-sitaap_ac1100ae-3b65-2bb9.jpg

Optimisti zo Sýrie a Ukrajiny

Podľa Červeného kríža prieskum odhaľuje aj "znepokojujúci trend nedostatku rešpektu k základným ľudským hodnotám, ktoré sú obsiahnuté v medzinárodnom práve". Mučenie považovalo 37 percent respondentov za akceptovateľné v niektorých prípadoch. Oslovení ľudia pritom boli dopredu oboznámení s Dohodou proti mučeniu a iným krutým, neľudským či ponižujúcim praktikám a trestaniu, ktorú v roku 1984 prijalo Valné zhromaždenie OSN. Ďalších 15 percent respondentov sa nazdávalo, že bojovníci môžu použiť akékoľvek prostriedky na dosiahnutie cieľa, a to bez ohľadu na možné civilné obete.

Za povzbudivú označil MVČK skutočnosť, že podľa 74 percent respondentov je možné zabrániť vojne a 75 percent opýtaných zároveň verí, že je nutné stanoviť limity pre spôsob boja.

Mladí ľudia, ktorí žijú v oblastiach postihnutých vojnou, najčastejšie uvádzali (46 percent), že očakávajú v budúcnosti menej či žiadne vojny. Z ľudí žijúci v krajinách, kde vládne mier, očakáva vo svete menej vojen 30 percent. Najoptimistickejší boli podľa MVČK respondenti z Ukrajiny a zo Sýrie. Až 69 percent z nich očakáva, že vojna v ich krajine sa v nasledujúcich piatich rokoch skončí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok