Po Slovensku vzniknú hokejové akadémie, opravia aj Pasienky

TA3 TASR
22.1.2020 12:20

Zlepšenie podmienok na rozvoj hokeja v podobe budovania hokejových akadémií i revitalizácia ikonickej budovy na palubovkové športy na bratislavských Pasienkoch sú cieľom investície, ktorú vláda odsúhlasila na stredajšom rokovaní.

Budú súčasťou stredných škôl

Zlepšiť podmienky na rozvoj hokeja ako najpopulárnejšieho športu na Slovensku a zvýšiť tak členskú základňu, a tým aj kvalitu slovenského hokeja by mali pomôcť hokejové akadémie, ktoré by mali byť súčasťou stredných športových škôl v každom samosprávnom kraji. Prvým krokom k naplneniu tohto cieľa je vybudovanie tréningových ľadových plôch v areáloch stredných športových škôl alebo v pešej dostupnosti od takejto školy. Vláda na rokovaní na tieto účely vyčlenila 14 miliónov eur, ktoré majú byť čerpané v nasledujúcich troch rokoch.

"Hlavným cieľom tohto projektu je vytvorenie konkurencieschopnej ponuky prepojenia vzdelania a športu pre mladých hokejistov na porovnateľnej úrovni so zahraničím," uviedli predkladatelia materiálu o návrhu koordinovanom so Slovenským zväzom ľadového hokeja. Okrem vybudovania infraštruktúry bude SZĽH v spolupráci s regionálnymi organizáciami dohliadať aj na skvalitňovanie podmienok ponúkaných športovcom a na vytvorenie ponuky zaujímavých študijných odborov.

Hokejové akadémie by sa mali budovať podľa vzoru zariadenia v Trenčianskom samosprávnom kraji. Na financovanie projektu v ostatných siedmich krajoch vláda vyčlenila 14 miliónov eur, pričom maximálna suma pre jedného príjemcu sú dva milióny eur a zároveň môžu tieto prostriedky tvoriť maximálne 40 percent z celkových nákladov investície. Príjemcom dotácií budú zriaďovatelia stredných športových škôl v siedmich samosprávnych krajoch.

Opravia ikonickú halu na Pasienkoch

Vláda na stredajšom rokovaní takisto schválila 8,5 milióna eur na rekonštrukciu športovej haly Pasienky v Bratislave, ktorá by sa mala stať národným basketbalovým centrom. "Najvážnejšou prevádzkovou témou športovej haly je tepelné hospodárstvo, ktoré významne vstupuje do prevádzkovania objektu. Riešením tepelného hospodárstva objektu je jeho kompletné zateplenie a výmena okien. V kritickom pôvodnom stave sa nachádzajú všetky elektrické, vodovodné a kanalizačné rozvody," ozrejmili investíciu predkladatelia.

Financovanie rekonštrukcie a dostavby stavebných objektov tvoriacich športovú halu Pasienky bude realizované prostredníctvom účelovej dotácie v celkovej sume 8,5 milióna eur, ktorú bude čerpať Slovenská basketbalová asociácia. "Plánovaná dĺžka realizácie rekonštrukcie a dostavby sú tri roky od vydania príslušných povolení," ozrejmili v schválenom návrhu.

Súčasťou bodu, ktorý vláda schválila, je aj zmena výšky dotácie jednotlivých projektov na rekonštrukciu a modernizáciu areálov vodného slalomu pri zachovanej celkovej sume schválenej dotácie pre slovenskú kanoistiku, o ktorej vláda rozhodla v júli 2019. Vzhľadom na aktualizovaný rozpočet rekonštrukcií budú zmenou na obnovu Areálu Divoká Voda v Bratislave-Čunove poskytnuté dva milióny eur a na modernizáciu Areálu vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši tri milióny eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok