Srdcové zlyhávanie zabije násobne viac Slovákov, ako v roku 2005

TA3
22.1.2020 10:54

Kardiovaskulárne ochorenia si u nás ročne vyžiadajú takmer 24 tisíc ľudských životov. Až 3 300 pacientov z toho zomrie na chronické srdcové zlyhávanie, čo je 2,5-násobne viac ako v roku 2005. Napriek tomu ich Slováci výrazne podceňujú.

Srdcové zlyhávanie zabije násobne viac Slovákov, ako v roku 2005
SITA/AP (ilustračné foto)

Podieľajú sa na štatistikách úmrtnosti

V stredu o tom médiá informovala Slovenská kardiologická spoločnosť. Spomedzi kardiovaskulárnych ochorení má najhorší trend srdcové zlyhávanie, zomrie naň každý deň deväť pacientov. Trojnásobne sa od roku 2005 zvýšil aj počet hospitalizovaných pacientov s touto diagnózou. Na srdcové zlyhávanie je ich ročne hospitalizovaných až 26 tisíc.

Slovenská kardiologická spoločnosť preto v tomto roku spúšťa projekt Autom na ceste k vášmu srdcu. Má za cieľ zachytiť pacientov s kardiovaskulárnym rizikom a upozorniť na dôležitosť prevencie kardiovaskulárnych ochorení. Kardiologická spoločnosť sa rozhodla navštíviť vybrané regióny Slovenska špeciálne upraveným autom, ktoré bude vnútorne vybavené ako kardiologická ambulancia.

"Je pravda, že vďaka medicínskemu pokroku dnes vieme lepšie liečiť ochorenia srdca a ciev, na druhej strane sú to práve kardiovaskulárne ochorenia, ktoré sa výrazne podieľajú na štatistikách úmrtnosti na Slovensku. Vo svojej klinickej praxi sa často stretávam s tým, že pacienti si nepripúšťajú, že na ochorenie srdca môžu zomrieť a výrazne podceňujú prevenciu," povedala predsedníčka pracovnej skupiny pre srdcové zlyhávanie pri Slovenskej kardiologickej spoločnosti a primárka oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave Eva Gonçalvesová.

Verejnosť si ich nespája s rizikom

Ako konštatovala, jeden zo štyroch pacientov je opakovane hospitalizovaný pre srdcové zlyhávanie do 30 dní po prepustení z nemocnice. Jeden pacient z desiatich do 30 dní po prepustení z nemocnice zomrie. Aj napriek tomu, že viac ako polovica populácie nad 40 rokov trpí kardiovaskulárnymi ochoreniami, verejnosť si ich nespája s rizikom smrti.

"Z diagnostického hľadiska je dôležité, že v dnešnej dobe vieme pomerne presne a rýchlo už v priebehu niekoľkých minút na základe odberu krvi vyhodnotiť špecifický marker, ktorý je typický pre chronické srdcové zlyhávanie. Pacient sa musí podrobiť ďalším vyšetreniam, ktoré potvrdia alebo vylúčia toto ochorenie," uviedla Oľga Rajecová zo spoločnosti Roche Diagnostics Slovakia. Moderná diagnostika však podľa nej výrazne napomáha zachytiť ochorenie už v počiatočnom štádiu. Ak sa ochorenie včas zachytí a pacienti sa čím skôr začnú liečiť, majú šancu žiť z dlhodobej perspektívy kvalitnejší život.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok