Marček prezradil, prečo vraždil aj v prítomnosti Kušnírovej

TA3 SITA
22.1.2020 10:38

Právo nevypovedať využili v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a ďalších skutkov obžalovaný podnikateľ Marian Kočner a takisto Tomáš Szabó. Naopak, Miroslav Marček, ktorý už minulý týždeň priznal vinu za žalované skutky, vyjadril ochotu vypovedať. Nevypovedala ani Alena Zsuzsová, hoci to predtým avizovala.

Marček prezradil, prečo vraždil aj v prítomnosti Kušnírovej
SITA/Branislav Bibel

Andruskó a Szabó na neho tlačili

Z procesných strán mal na Marčeka otázky len právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Ten sa pýtal, prečo skutok nevykonal v iný deň, keďže 21. februára 2018 bola v dome vo Veľkej Mači prítomná aj Martina Kušnírová. Miroslav Marček odpovedal, že Zoltán Andruskó naňho a Tomáša Szabó tlačil. „Hovoril, že už to malo byť," uviedol Marček s tým, že z tohto dôvodu pristúpil k vykonaniu skutku napriek prítomnosti Kušnírovej, ktorú potom tiež zastrelil.

Predsedníčka senátu sa Marčeka pýtala, či po zasiahnutí Kuciaka niečo ešte povedal. „Nikto tam nič nepovedal," povedal Marček, ktorý má byť vyčlenený na samostatné súdne konanie. Okamžite mŕtva bola podľa obžalovaného aj jeho snúbenica Martina Kušnírová. „Videl som zásah," povedal.

Obžalovaný Tomáš Szabó vo svojom vyjadrení spochybnil výpoveď Marčeka z minulého týždňa, v rámci ktorej priznal vinu za zastrelenie Kuciaka, Kušnírovej a podnikateľa Petra Molnára. Keďže Tomáš Szabó odmietol vypovedať, predsedníčka senátu prečítala jeho výpoveď z prípravného konania. Tá sa zhoduje s tým, čo pred súdom uviedol minulý týždeň. Konkrétne, že spolu s Marčekom dostali od Zoltána Andruskóa zadanie Kuciaka iba zbiť. Veľkú Maču podľa vlastných slov navštívil viackrát so zámerom kúpiť motorku Babetta.

Zsuzsová: Zoltán Andruskó klame

Zsuzsová využila na hlavnom pojednávaní opätovne svoje právo nevypovedať. Urobila tak napriek tomu, že prvý deň pojednávania avizovala, že vypovedať neskôr bude. Uviedla len, že sa ku skutku vraždy vyjadriť nevie, keďže ho pozná iba zo spisu a médií. Tiež, že výpovede obžalovaných Marčeka a Szabóa potvrdzujú to, že „Zoltán Andruskó klame“. Opätovne avizovala, že bude vypovedať neskôr a následne využila svoje právo nevypovedať.

Andruskó Zsuzsovú označuje za osobu, ktorá si uňho vraždu objednala na pokyn Mariana Kočnera.

Kauzy spojené s Kočnerom

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v tomto prípade obžalobu na Tomáša Szabó, Miroslava Marčeka, Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera. Všetci menovaní sú stíhaní väzobne, u Kočnera je však dôvodom kauza údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Obžaloba v tomto prípade bola podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016 (v tomto prípade sa obžaloba týka iba Marčeka a Szabóa). V prípade uznania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 25 rokov alebo doživotie.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom Kočnerom.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Marian Kočner: Podnikateľ, údajný objednávateľ vraždy. Vinu nepriznal.

Alena Zsuzsová: Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka". Vinu nepriznala.

Zoltán Andruskó: Sprostredkovateľ vraždy. Priznal sa, spolupracoval s políciou a už ho odsúdili na 15 rokov väzenia.

Tomáš Szabó: Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi. Nepriznal sa.

Miroslav Marček: Bývalý vojak, ktorý vraždil. Priznal sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok