Premiér sa chce pýtať na Trnku, šéf polície je na dovolenke

TA3 SITA
22.1.2020 09:48

Premiér Peter Pellegrini sa spýta šéfa polície Milana Lučanského na prípad Dobroslava Trnku. Pellegrini to povedal pred zasadnutím bezpečnostnej rady vlády. Keď sa Lučanský vráti z dovolenky, bude informovať premiéra, reagovala policajná viceprezidentka Jana Maškarová.

Premiér sa chce pýtať na Trnku, šéf polície je na dovolenke
SITA/Milo Fabian

Politici by sa nemali miešať do vyšetrovania

Pellegrini však dodal, že podľa neho by sa politici nemali miešať do vyšetrovania a aj preto sa bude premiér iba informovať o tom, či bolo všetko v poriadku a nebude zisťovať podrobnosti celého prípadu. Bývalého šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku najskôr zadržali a obvinili zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Po výsluchu a dni strávenom v policajnej cele rozhodol dozorujúci prokurátor o jeho prepustení.

„Chcem sa na to opýtať pána Lučanského, lebo som zachytil, že bolo zrušené celkovo rozhodnutie vyšetrovateľa. Chcem sa spýtať, len procesne či je všetko v poriadku. Nemali by sme sa my politici do týchto vecí miešať, ale musíme mať istotu, že každý konal na základe paragrafov, dôkazov a nie na základe nejakého mediálneho tlaku,“ uviedol Pellegrini.

Predpokladá problém v rámci kvalifikácie

Keď sa policajný prezident Milan Lučanský vráti z dovolenky, bude predsedu vlády informovať o prípade, reagovala po zasadnutí bezpečnostnej rady policajná viceprezidentka Jana Maškarová s tým, že Lučanský by mal byť v práci opäť v pondelok 27. januára.

Poznamenala, že nemá dostatok informácií, preto sa k prípadu nechce vyjadrovať. "Spis som nevidela. Pozerám to len z médií. Predpokladám, že tam bol problém v rámci kvalifikácie," povedala policajná viceprezidenta. Doplnila, že Národná kriminálna agentúra nespadá pod jej pôsobnosť a je to v kompetencii policajného prezidenta.

Bývalému generálnemu prokurátorovi Trnkovi zrušili v utorok 21. januára obvinenie v súvislosti s kauzou Tipos. Týkalo sa videonahrávky, na ktorej vtedajší minister financií za Smer-SD Ján Počiatek žiada vtedajšieho generálneho prokurátora o pomoc v kauze Tipos. Kauza sa týkala splátky v prepočte zhruba 13 miliónov eur v prospech cyperskej spoločnosti Lemikon, ktorá vyhrala na Najvyššom súde spor o ochranné známky so štátnou lotériovou spoločnosťou Tipos.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok