Threema je zákonná, čítať sa zatiaľ nebude. Proces chcú urýchliť

TA3 TASR
22.1.2020 09:03

Pojednávanie v prípade vraždy Jána Kuciaka pokračuje šiestym dňom. Na rozdiel od utorka prišli aj Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Súd napokon nerozhodol, či Kočnerove šifrované správy pripustí ako dôkaz, i keď nemá pochybnosti o zákonnosti ich získania.

Samostatné konanie urýchli proces

Súd uviedol, že z dôvodu urýchlenia procesu zvažuje vyčleniť prípad obžalovaného Miroslava Marčeka na samostatné konanie. Marček sa priznal, že zastrelil Kuciaka, jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú ako aj podnikateľa Petra Molnára. Čo sa týka správ z Threemy, zatiaľ sa z nich čítať nebude, i keď senát ŠTS "nemá pochybnosti" o zákonnosti získania komunikácie.

Vyextrahovanú zálohu komunikácie dostal vyšetrovateľ Peter Juhás od Europolu na DVD nosiči. Na tom sa nachádzala tabuľka, z ktorej sa čítala Threema už v kauze falšovania zmeniek a majú ju k dispozícii viaceré médiá. Komunikácia pochádza z ôsmich telefónov. Nie je jasné, či ide o telefóny aj iných obžalovaných než Mariana Kočnera. Svedok Peter Tóth vypovedal, že polícii odovzdal dva.

Tóth najal komando na sledovanie

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka majú vypovedať členovia sledovacieho komanda Petra Tótha, a to Štefan Mlynarčík a Miroslav Kriak. Na súde sa očakávala aj výpoveď obžalovanej Aleny Zsuzsovej. Prišli všetci obžalovaní. 

Kriak vypovedal v prípravnom konaní o tom, ako si ho niekdajší riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Tóth najal na sledovanie novinárov vrátane Kuciaka. Najprv ho sledoval v domnienke, že ide o dílera drog. Na pomoc pri sledovaní novinárov si najal Mlynarčíka. Z Kuciakovho sledovania urobili obaja niekoľko fotografií, ktoré na súde stotožnil aj Zoltán Andruskó. Sú to tie isté fotografie novinára, ktoré mu mala ukázať vo svojom aute obžalovaná Alena Zsuzsová. Urobiť tak mala počas objednávania vraždy Kuciaka. Podľa obžalobnej verzie mohla mať Zsuzsvá fotografie iba od Kočnera, čo je podľa splnomocnenca poškodených Kuciakovcov Daniela Lipšica priama línia medzi údajným objednávateľom a vykonávateľmi vraždy.

Z pomsty si objednal vraždu

Z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček. Kočner si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. K vražde novinára sa priznal Zoltán Andruskó, ktorý je už za vraždu právoplatne odsúdený po schválení dohody o vine a treste. K samotnej streľbe sa priznal Miroslav Marček, v prípade je naďalej obžalovaný. Údajný objednávateľ Kočner, sprostredkovateľka Zsuzsová a jeden z vykonávateľov Szabó naďalej trvajú na svojej nevine. 

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili vo februári 2018 v ich dome vo Veľkej Mači. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom Ko4nerom.

Zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic považuje rozhodnutie o zákonnosti komunikácie z Threemy za kľúčové. Myslí si, že komunikácia cez Threemu inkriminuje Mariana Kočnera ako objednávateľa vraždy. Jeho obhajca Marek Para to za prehru nepovažuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok