Vírus z Číny môže zmutovať. Kim pred ním uzatvára hranice

TA3 TASR
22.1.2020 06:20

Čína v stredu varovala, že koronavírus podobný SARS, ktorým sa doposiaľ nakazilo v rámci krajiny už 440 ľudí a deväť jeho následkom podľahlo, môže zmutovať a šíriť sa ďalej.

Vírus potvrdili USA i Taiwan

Tento nový, doteraz neznámy vírus spôsobujúci zápal pľúc, sa prenáša z človeka na človeka. "Je možné, že vírus zmutuje, a ochorenie sa bude šíriť ďalej," povedala na tlačovej konferencii zástupkyňa riaditeľa čínskej národnej zdravotníckej komisie Li Pin. Pacienti s týmto vírusom boli už identifikovaní v 13 čínskych provinciách, dodala.

Zaznamenaných bolo 149 nových potvrdených prípadov, citovala slová Li Pin agentúra AP. Po jednom prípade potvrdili Japonsko a Južná Kórea, v Thajsku sú nakazené tri osoby. V utorok potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom aj Taiwan a Spojené štáty. Prípad osoby nakazenej novým vírusom sa objavil aj v jednej z dvoch osobitných administratívnych oblastí Číny - Maca.

Predpokladaným zdrojom nákazy je trhovisko s plodmi mora v stredočínskom meste Wu-chan. Presná príčina však zatiaľ zistená nebola. Komisia ohlásila viaceré opatrenia s cieľom zabrániť šíreniu vírusu v čase, keď sa milióny Číňanov presúvajú do svojich rodných miest, aby oslávili začiatok nového lunárneho roka, ktorý tento rok pripadne na sobotu 25. januára.

Zasadne WHO

Opatrenia zahŕňajú dezinfekciu a ventiláciu na letiskách, vlakových staniciach a v nákupných centrách, ako aj dezinfekciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy na dennej báze. "Ak to bude potrebné, v kľúčových oblastiach a na preplnených miestach sa zavedú aj kontroly teploty," uviedla vo vyhlásení komisia.

Nový druh koronavírusu pochádza z toho istého rodu ako vírus SARS, ktorý v rokoch 2002 - 2003 zabil takmer 650 ľudí po celej pevninskej Číne a v Hongkongu. V stredu sa koná mimoriadne zasadnutie Svetovej zdravotníckej organizácie, skrátene WHO, na ktorom sa má určiť, či nový vírus predstavuje medzinárodnú hrozbu.

Hranice uzavreli aj pred vírusom SARS

Severná Kórea od stredy dočasne uzatvorí svoje hranice pre všetkých turistov zo zahraničia. Ide o preventívne opatrenie. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na cestovnú kanceláriu Young Pioneer Tours, ktorá výlety do KĽDR sprostredkováva. Vláda v Pchjongjangu tieto správy bezprostredne nepotvrdila a rovnako ani neuviedla, že by sa nákaza novým vírusom vyskytla na území KĽDR.

Severokórejská štátna televízia informovala, že krajina úzko spolupracuje so Svetovou zdravotníckou organizáciou, v spolupráci s ktorou sa snaží šírenie vírusu zastaviť. Severná Kórea svoje hranice v podobných prípadoch uzatvorila už aj v minulosti. Stalo sa tak napríklad počas epidémie vírusu SARS, ktorý v rokoch 2002 - 2003 zabil takmer 650 ľudí či pri epidémii eboly v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok