Španielsko pripravuje nový plán, vyhlásilo stav klimatickej núdze

TA3 TASR
21.1.2020 16:40

Španielska vláda vyhlásila stav klimatickej núdze. Podľa agentúry AP ide o prvý formálny krok smerujúci k prijatiu ambicióznych opatrení na boj proti klimatickej zmene.

Španielsko pripravuje nový plán, vyhlásilo stav klimatickej núdze
SITA/AP

Španielska vláda chce dosiahnuť, aby krajina do roku 2040 získavala až 95 percent elektriny z obnoviteľných zdrojov. V tomto pláne tiež počíta s odstránením znečistenia, aké v ovzduší spôsobujú autobusy a kamióny, a chce tiež dosiahnuť emisnú neutralitu v oblasti poľnohospodárskej produkcie.

Podrobnosti plánu majú byť zverejnené, keď sa legislatíva dostane do parlamentu na schválenie, píše AP. Stav klimatickej núdze už v ostatných rokoch vyhlásili desiatky krajín či miest. Uplynulé desaťročie bolo podľa vedcov vôbec najhorúcejším, aké kedy na Zemi zaznamenali, pričom vlaňajší rok bol v poradí druhým najhorúcejším.

Mladí klimatickí aktivisti vrátane Švédky Grety Thunbergovej na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose odkázali svetovej politickej i ekonomickej elite, že v boji proti klimatickej zmene nerobí dosť, a varovali ju, že čas na zasiahnutie sa už pomaly kráti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok