Rybaničovi zrušili trest za prezeranie Kaliňákových účtov

TA3 TASR
21.1.2020 10:41

Najvyšší súd zrušil trojročný podmienečný trest, ktorý dostal bývalý poslanecký asistent Filip Rybanič za to, že si ako zamestnanec banky prezeral účty niekdajšieho ministra Roberta Kaliňáka. Rybanič tak uspel s mimoriadnym dovolaním. Prípad sa tak vracia späť na krajský súd.

Bývalý zamestnanec banky

Najvyšší súd v utorok na svojom zasadnutí vyhovel dovolaniu Filipa Rybaniča právoplatne odsúdeného na trojročný podmienečný trest. Kauza bývalého zamestnanca banky sa vracia na odvolací Krajský súd v Bratislave.

"Senát Najvyššieho súdu SR, na podklade dovolania obvineného Filipa R., zrušil rozhodnutie KS v Bratislave a vec mu vrátil na ďalšie konanie a rozhodnutie. NS SR zistil, že dovolanie obvineného vo vzťahu k namietanej okolnosti spočívajúcej v úprave skutku krajským súdom je opodstatnené, pretože ňou KS porušil zákaz zmeny k horšiemu. Navyše, v dôsledku takéhoto postupu krajského súdu došlo následne aj k nesprávnemu právnemu posúdeniu skutku," objasnila hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Išlo o neverejné zasadnutie s verejným vyhlásením rozhodnutia.

Dovolanie napadlo na NS SR 3. októbra minulého roku. Rybanič ho podal na Okresný súd Bratislava V koncom leta prostredníctvom obhajcu Mareka Paru. Následne ho OS zaslal na Krajskú prokuratúru v Nitre, ktorá Rybaničov prípad dozorovala. Potom bolo súdu doručené vyjadrenie KP v Nitre, ktoré OS Bratislava V zaslal obhajcovi. Po vykázaní doručenia nižší súd trestný spis spolu s dovolaním predložil na NS SR.

Kaliňákovi sa nemusel ospravedlniť

Senát KS koncom júna úplne nepotvrdil rozsudok OS Bratislava V, ktorý Rybaniča v septembri 2018 uznal za vinného zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. OS Bratislava V mu vtedy vymeral trojročný trest s päťročným odkladom a skúšobnou lehotou. Podľa odvolacieho krajského súdu sa Rybanič dopustil protiprávneho správania, spáchal zločin, keď poskytol informácie o stavoch účtov neoprávneným osobám.

KS nariadil vypracovať Rybaničovi aj písomnú analýzu, v čom spočíva bankové tajomstvo. Na rozdiel od pôvodného verdiktu sa však nemusel Rybanič ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

„Kočnerovci mi chceli zničiť život. Našťastie sa im to nepodarilo. Nepoľavíme dovtedy, kým z tejto krajiny nedostaneme všetkých kočnerovcov a všetky Gorily," povedal na tlačovej konferencii v reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR Rybanič. Volebný líder Demokratickej strany Jozef Rajtár doplnil, že týmto rozhodnutím prerazili prvú bariéru na ceste k spravodlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok