Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Senzorická umelá koža vníma dotyky podobne ako ľudská koža

Senzorická umelá koža vníma dotyky podobne ako ľudská koža
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Tím vedcov z univerzity v Toronte vyvinul ultra pružný, transparentný senzorický materiál s vlastným napájaním, ktorý je schopný zaznamenávať komplexné pocity ľudskej pokožky. Táto umelá koža, ktorá sa aplikuje na telo vo forme hydrogélu, môže snímať dotyk, ohýbanie, zohrievanie a ďalšie manipulácie.

Transparentný hydrogél je v skutočnosti vyrobený z dvoch gélových listov s opačnými nábojmi, ktoré sa uložia jeden na druhý. Ak je materiál potom v jednej oblasti vystavený mechanickej námahe, vlhkosti alebo zmenám teploty, kladne a záporne nabité ióny sa pohybujú cez spojenie medzi dvomi gélovými listami. Tento pohyb na povrchu hydrogélu sa dá merať ako elektrický signál.

Senzorická umelá koža vníma dotyky podobne ako ľudská koža.

Nový senzorický materiál je veľmi priľnavý, vysoko elastický a biokompatibilný, takže sa môže ľahko prilepiť na pokožku bez toho, aby sa zlomil, rozpadol či inak poškodil. Podľa vedcov je navyše jeho výroba lacná. Vďaka svojim vlastnostiam bol hydrogél pomenovaný ako „umelá iónová koža“ alebo skrátene „AISkin“.

Využitie hydrogélu, ktorý sa dá aplikovať na telo ako nositeľné zariadenie, vidia vedci v medicíne, v mäkkej robotike či v nositeľnej elektronike a ďalších mnohých oblastiach. Tím tiež dúfa, že do senzorického materiálu AISkin pridá postupne aj schopnosti biologických snímacích schopností. Takže obväzy alebo športový odev či iné pomôcky z hydrogélu by mohli merať biomarkery potu alebo iných telesných tekutín nositeľa.

Nový senzorický materiál je veľmi priľnavý, vysoko elastický a biokompatibilný.