Pozemkové úpravy i ochrana zvierat. SaS predstavila zelený plán

TA3 TASR
20.1.2020 12:39

Opozičná strana Sloboda a solidarita plánuje v poľnohospodárstve Slovenskej republiky znížiť priame platby. Uviedli to na tlačovej besede predstavitelia strany pri predstavení 134 konkrétnych riešení pre Zelenú krajinu – pôdohospodárstvo, ochrana zvierat, životné prostredie, lesy a odpadové hospodárstvo.

Pozemkové úpravy i ochrana zvierat. SaS predstavila zelený plán
SITA/Martin Medňanský

Proces chcú urýchliť

"Priame platby znížime o 15 %, čím podporíme produkciu. Pozemkové úpravy pre sú pre SaS prioritou - budeme ich vykonávať systémovo, systematicky a urýchlime ich proces na maximálnu možnú mieru," uviedla Jarmila Halgašová, ktorá sa v SaS venuje pôdohospodárstvu.

SaS chce otvoriť aj tému zmeny práv dedenia pôdy, zaviesť spravodlivý systém prenajímania pôdy v správe Slovenského pozemkového fondu. Za potrebnú považuje reorganizáciu úradnej kontroly potravín. V sektore poľnohospodárstva mieni presadzovať nulovú toleranciu ku korupcii a transparentnosť. Agrorezort by mal podľa SaS povinne zverejňovať všetky rozhodnutia na internete. Zmeny chce robiť strana aj v dotáciách. Hovorí o potrebe kompletnej elektronizácie PPA.

"Zavedieme verejne dostupný register nájmov poľnohospodárskej pôdy a verejne dostupný register žiadateľov o priame platby s uvedením právneho titulu k pôde. Budeme zverejňovať harmonogram projektových výziev na programovacie obdobie," doplnila Halgašová. V lesoch chce strana rovnováhu medzi ťažbou a obnovou nového lesa.

O ochrane zvierat i prostredia

Poslankyňa parlamentu za SaS Anna Zemanová sľubuje inventúru v chránených územiach Natura 2000. Za bezzásahové chce určiť všetky územia, ktoré budú spĺňať kritéria 5. stupňa ochrany. "Dokončíme zonáciu TANAP, zlepšíme informovanosť o stave ovzdušia, zmeníme spôsob stanovenia dane z motorových vozidiel, ktorý bude viazaný na produkciu CO2," vymenovala Zemanová.

Strana sa mieni venovať aj ochrane zvierat, v prípade túlavých zvierat hovorí o potrebe štátneho kastračného programu. SaS chce zmeny aj v odpadovom hospodárstve, napríklad znížiť množstvo odpadu ukladaného na skládkach. Mieni z praxe "vytlačiť" tzv. paušálny poplatok za komunálny odpad a tiež podporiť zvyšovanie energetického zhodnocovania odpadov.

SaS zároveň vyzvala poslancov NR SR, aby nepodporili prezidentkou vetovaný zákon o pozemkových úpravách. SaS mala voči zákonu výhrady, varuje pred možnou protiústavnosťou. Koalíciu viní z toho, že právnu normu znehodnotila. Predseda SaS Richard Sulík pripustil, že SaS dá zákon na Ústavný súd SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok