Označovanie pôvodu mäsa v reštauráciách dostane presné pravidlá

TA3 SITA
20.1.2020 11:03

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pripravuje vyhlášku k označovaniu hotových pokrmov a jedál obsahujúcich mäso údajom o krajine pôvodu mäsa v reštauráciách. Túto povinnosť zaviedli vlani do zákona o potravinách poslanci, a to podľa ministerstva s veľmi skorou účinnosťou už od 14. decembra 2019.

Označovanie pôvodu mäsa v reštauráciách dostane presné pravidlá
SITA/AP

Notifikácia Európskou komisiou

"NR SR pritom nevzala do úvahy legislatívny proces a proces notifikácie Európskou komisiou, ktorý trvá zvyčajne tri až šesť mesiacov, a ktorým musí vyhláška pred nadobudnutím účinnosti prejsť," uviedol Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

Konkrétny rozsah a obsah označovania hotových pokrmov a jedál obsahujúcich mäso údajom o krajine pôvodu mäsa a na to následne naviazaný výkon kontroly a udeľovanie sankcií v zariadeniach spoločného stravovania budú podľa MPRV možné až od nadobudnutia účinnosti predmetnej vyhlášky.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska ešte pred účinnosťou zákona žiadala agrorezort o informáciu o podrobnostiach k zverejňovaniu tejto povinnosti. Zároveň poukázala na krátkosť času od schválenia novely zákona o potravinách v NR SR až po jej účinnosť, pretože mnohé zariadenia spoločného stravovania, nielen reštaurácie, nemali vôbec informáciu o zavedení takejto povinnosti. Podľa AHRS stále platí stav, že ministerstvo doteraz nevydalo predpis, ktorým by zverejnilo pravidlá a spôsoby označovania krajiny pôvodu. Informoval o tom generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Pri polotovaroch je to inak

Napriek chýbajúcim informáciám Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska pripravila a zverejnila informácie o nových povinnostiach a pripravila pre zariadenia spoločného stravovania aj vzor, ktorý si môžu prevádzkovatelia stiahnuť z jej webu. "Platí, že krajina pôvodu mäsa nemusí byť zverejnená v každom jedálnom alebo inom ponukovom lístku. Môže byť dostupná aj na inom nosiči, či mieste. V takýchto prípadoch odporúčame zákazníkom osloviť obsluhujúci personál s požiadavkou na túto informáciu. Zariadenie spoločného stravovania nemá povinnosť zverejňovať informáciu o pôvode mäsa, ak na prípravu pokrmov a jedál používa polotovary," ozrejmil Marek Harbuľák.

Stravovacie a reštauračné zariadenia majú od 14. decembra 2019 uvádzať pôvod mäsa, z ktorého pripravili pokrm pre spotrebiteľa. Vyplýva to z novely zákona o potravinách, ktorú schválil parlament. Túto povinnosť v NR SR presadila poslankyňa za SNS Eva Antošová svojím pozmeňujúcim návrhom. „Keď idete do obchodu, máte akú-takú šancu dozvedieť sa, odkiaľ pochádza mäso, ktoré kupujete. No v reštauráciách a jedálňach sa môžete spoľahnúť iba na ústnu informáciu čašníka, ktorá nemusí byť pravdivá. Práve preto bolo tento zákon dôležité prijať čím skôr,“ povedala Antošová.

Zariadenia spoločného stravovania by mali zabezpečiť pre spotrebiteľa v písomnej forme na dobre viditeľnom mieste údaj o krajine pôvodu mäsa. "Údaj o krajine pôvodu mäsa je zariadenie spoločného stravovania povinné získať od subjektu, od ktorého mäso kúpi, a v rovnakom rozsahu tento údaj poskytnúť spotrebiteľovi. Povinnosť sa vzťahuje na bravčové, hovädzie, ovčie, kozie a hydinové mäso. Povinnosť nevzniká pri polotovaroch," doplnila Antošová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok