Môžu vyslať i ľudí. SpaceX úspešne otestovala záchranný systém

TA3 SITA
19.1.2020 22:16

Spoločnosť SpaceX Elona Muska úspešne otestovala únikový systém kapsuly Crew Dragon. Na palube kapsuly, ktorá krátko po vzlietnutí simulovala núdzový únik, boli v nedeľu namiesto astronautov zatiaľ len dve figuríny. S ľudskou posádkou by však Crew Dragon mohla vzlietnuť už o pár mesiacov.

Musk neskrýva veľké nadšenie

S kapsulou vzlietla z Mysu Canaveral nosná raketa Falcon 9, ktorú SpaceX použila už pri troch predošlých letoch. Len niečo vyše minútu po vzlietnutí sa však vo výške 20 kilometrov nad Atlantickým oceánom kapsula katapultovala. Následne sa u nej spustili silné motory Super Draco a pohnali ju ďalej, preč od nebezpečenstva. Motory rakety sa vtedy zámerne vypli a jej prvý stupeň sa vymkol spod kontroly a explodoval. Predtým, ako kapsula s pomocou padákov dopadla do oceána, dostala sa do výšky 44 kilometrov. Celý testovací let trval deväť minút. Test sa mal uskutočniť už v sobotu. Pre rozbúrené vody a vietor ho však museli preložiť na nedeľu.

"Som úplne nadšený. Bude úžasné znova dostať astronautov späť na obežnú dráhu z americkej pôdy po tom, čo to takmer desaťročie nemohli urobiť. Je to úplne vzrušujúce," vyjadril sa Musk po teste na tlačovej konferencii. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) nevyslal do vesmíru svojich astronautov od roku 2011. Jeho astronauti, vďaka spolupráci s Ruskom, lietajú do vesmíru z Kazachstanu, a tam sa aj vracajú.

Do vesmíru poletia dvaja ľudia

Predstavitelia NASA označili test za úspešný. Podľa Kathy Lueders, ktorá je riaditeľkou programu komerčných posádok, to bol "posledný otvorený míľnik", ktorý bolo treba dosiahnuť pred vyslaním ľudskej posádky do vesmíru. Prvými ľuďmi, ktorí v kapsule poletia budú Doug Hurley a Robert Behnken, ktorých by mala doviezť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Šéf NASA Jim Bridenstine sa s Muskom zhodli, že by sa tak mohlo stať už v druhom štvrťroku 2020, najskôr v apríli.

NASA si za miliardy dolárov najala SpaceX a spoločnosť Boeing na prevážanie astronautov na ISS. To sa mohlo udiať už oveľa skôr, obe firmy však mali technické problémy, čo viedlo k rokom odkladov.

Boeing vyvíja kapsulu Starliner, ktorá by mohla s astronautmi letieť na ISS neskôr počas roka. No v decembri sa kapsula počas prvého testovacieho letu na ISS bez posádky vychýlila z plánovanej trasy a musela sa vrátiť na Zem. Mesiac predtým sa zase počas testovania otvorili len dva padáky z troch. Zatiaľ nie je jasné, či bude potrebný ešte ďalší test bez posádky, než v nej poletia aj astronauti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok