Vtáčiu chrípku potvrdili už aj v ČR, ohnisko je v malochove hydiny

TA3 TASR
18.1.2020 12:11

V malom chove hydiny v českej obci Štěpánov nad Svratkou na Vysočine potvrdili veterinári prítomnosť vírusu vtáčej chrípky H5N8. Informovala o tom v sobotu česká Štátna veterinárna správa.

"Nákazu do chovu zrejme zavliekli voľne žijúce vodné vtáky," uviedol hovorca SVS Petr Vorlíček, ktorého citoval spravodajský server Novinky.cz. V nakazenom chove bolo podľa neho 12 sliepok a tri kačice. Počas dvoch dní polovica sliepok uhynula. Po nahlásení úhynu veterinári uhynuté sliepky vyšetrili. Pri všetkých našli patogénny vírus. "Zvyšná hydina v chove bude utratená a okolo ohniska nákazy bude vymedzené trojkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru s polomerom desiatich kilometrov," uviedol riaditeľ SVS Zbyněk Semerád.

"Sme pripravení pomôcť zasiahnutým chovateľom s odškodnením, ktoré im zo zákona patrí," povedal český minister poľnohospodárstva Miroslav Toman. Najdôležitejšie teraz podľa neho je, aby sa zamedzilo ďalšiemu šíreniu nákazy a chovatelia by mali z preventívnych dôvodov zabrániť kontaktu voľne žijúcich a domácich vtákov. Vírus vtáčej chrípky sa naposledy v Česku objavil pred tromi rokmi. Vtáky majú takmer výlučne vírus typu H5N8, pri ktorom sa doteraz nepreukázal prenos na človeka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok