Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vyrobili ľahučké 18 karátové čisté zlato z plastu

Vedci vyrobili ľahučké 18 karátové čisté zlato z plastu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čo sa týka zlata, hoci krásne vyzerá v prsteňoch či iných šperkoch, v jeho čistej podobe má príliš veľkú hmotnosť na každodenné nosenie. Preto býva často odľahčené zliatinami. Vedci z ETH v Zürichu však namiesto iných kovov primiešali plast a vytvorili novú formu zlata, ktoré váži desatinu hmotnosti bežného zlata, no zachováva si rovnakú čistotu.

Hoci je 24 karátové zlato úplne čisté, pre šperky nebýva celkom praktické. Aby bol tento vzácny kov ľahší a odolnejší voči poškodeniu, je zmiešaný s iným kovom (často to býva meď), čím sa jeho čistota dostane na 18 karátov. Zvyčajne ide o pomer 75% zlata k 25% medi, čo mu dáva hustotu asi 15 gramov na kubický centimeter.

18 karátové zlato s polymérovým latexom ako základným materiálom vyzerá podobne ako tradičné zlato odľahčené kovom.

Novo vyvinutá zmes s hustotou približne 1,7 g / cm3 však váži jednu pätinu až jednu desatinu z toho,. Namiesto iného kovu sa zlato zmieša s polymérnymi latexovými a proteínovými vláknami, ktoré obsahujú vzduchové kapsy. Napriek tomu ide stále o 18 karátové zlato, ktoré je rovnako čisté ako akékoľvek iné zlato v tejto kategórii, ktoré sa používa v šperkoch. Výsledný materiál vyzerá presne ako zlato, so všetkým leskom, ktorý od tohto vzácneho kovu očakávame, no je oveľa ľahší.

Pre výrobu nového ultra ľahkého zlata použil tím vedcov z ETH v Zürichu kombináciu malých doštičiek zlata, polymérneho latexu, vlákien, vody a soli, čím sa vytvoril gél. Potom bola voda nahradená alkoholom a výsledná zmes sa umiestnila do umiestni do tlakovej komory s CO2. Reakciou v komore sa zlatý plast zmenil na ľahký zlatý aerogél. Ten sa potom môže zohriať do teploty tavenia, aby sa dal tvarovať do akejkoľvek požadovanej formy.

Mikroskopická snímka nanočastíc zlata integrovaných do polymérovej latexovej matrice

Okrem toho, že je nový druh zlata omnoho ľahší, prináša si oproti tradičným formám aj niekoľko ďalších výhod. Vlastnosti, ako napríklad tvrdosť, sa dajú ľahko vyladiť už na začiatku výrobného procesu prostredníctvom zmeny zloženia zmesi. Podľa vedcov sa dá dokonca zmeniť aj farba a to výmenou rôzne tvarovaných nanočastíc, kedy guľový tvar dodá materiálu fialový odtieň. Jednoduchšie je aj liatie do foriem. Zlato sa zvyčajne topí pri teplote 1 064 ° C, no táto verzia sa stáva dostatočne mäkkou pre tvarovanie už pri teplote 105 ° C.

Otázkou zostáva, či bude verejnosť akceptovať plastové zlato. Hoci vyzerá rovnako a oficiálne má aj rovnakú čistotu, skutočnosť, že na pocit môže pôsobiť lacno, by mohla odradiť mnohých ľudí. No okrem šperkov existuje pre tento nový materiál aj veľa iných aplikácií. Tím z ETH tvrdí, že táto nová forma zlata bude užitočná napríklad pri výrobe elektronických zariadení, chemických katalyzátorov a dokonca aj ako ochranný materiál pred žiarením.

Mikroskopická snímka nového 18 karátového zlata vyrobeného z plastu