Nepodporia nás? Založíme nové európske hnutie, hrozí Orbán

TA3 TASR
17.1.2020 09:51

Ak Európska ľudová strana nepodporí Maďarsko, tak Fidesz bude musieť založiť nové európske hnutie, povedal vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý zdôraznil, že jeho vládna strana bude mať pre takéto hnutie spojencov.

Nepodporia nás? Založíme nové európske hnutie, hrozí Orbán
SITA/AP

Premiér zopakoval, že uznesenie Európskeho parlamentu, ktoré voči Maďarsku a Poľsku schválili poslanci v Štrasburgu, považuje za výsledok vplyvu siete organizácií amerického finančníka Georgea Sorosa, ktorá sa snaží "kúpiť si" politický vplyv v Európe.

"Nenávidia nás, lebo odmietame prisťahovalectvo. To nie je nič nové. Avšak skutočnosť, že o tom musíme diskutovať v EPP, je nepríjemná," dodal Orbán. Poslanci EÚ v prijatom nelegislatívnom uznesení upozornili na to, že doterajšie diskusie Rady EÚ so zástupcami Poľska a Maďarska neviedli k zlepšeniu v oblasti rešpektovania základných hodnôt Európskej únie v týchto štátoch.

Uznesenie, za ktoré hlasovalo 446 poslancov, 178 bolo proti a 41 sa zdržalo hlasovania, konštatuje, že podľa správ a vyhlásení Európskej komisie, Organizácie Spojených národov, OBSE a Rady Európy sa situácia v Poľsku a Maďarsku od uplatnenia článku 7 ods. 1 Zmluvy o EÚ zhoršila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok