Strach, frustrácia, neistota. Zo Sýrie museli ujsť milióny detí

TA3 TASR
16.1.2020 23:57

Milióny detí v Sýrii museli v dôsledku viac ako osem rokov trvajúceho vojnového konfliktu opustiť krajinu, prišli o možnosť prístupu k vzdelaniu a boli podrobené násilnostiam. Uvádza sa to v správe Nezávislej medzinárodnej vyšetrovacej komisie OSN pre Sýriu, ktorá bola zverejnená vo štvrtok v Ženeve.

Strach, frustrácia, neistota. Zo Sýrie museli ujsť milióny detí
SITA/AP

Dôsledky útokov i mučena

Správa v rozsahu 25 strán nazvaná "Zničili sny mojich detí" mapuje vojenský konflikt v Sýrii od jeho začiatku v roku 2011 do konca októbra 2019. Ako príklady porušovania práv detí komisia uvádza bombardovanie, znásilňovanie či nútený nábor na vojnu. Vládne sily podľa zistení OSN zadržiavali aj chlapcov vo veku 12 rokov, ktorých podrobovali bitkám a mučeniu.

Správa upozornila na psychické traumy a vývojové poruchy, ktorými deti trpia v dôsledku útokov, obliehania, mučenia a zadržiavania. Na základe rozhovorov s 5000 sýrskymi deťmi a dospelými komisia zhodnotila, že mnohé deti trpia vážnymi poruchami spánku, pocitmi neistoty, opustenia, pomstychtivosti, frustrácie a strachu.

Predseda komisie Paulo Pinheiro všetky konfliktné strany v Sýrii vyzval, aby robili viac pre ochranu detí. Experti na ľudské práva z OSN odhadujú, že v Sýrii žije 2,6 milióna vnútorne vysídlených detí, zatiaľ čo 2,5 milióna utieklo do zahraničia.

Vynechali roky školskej dochádzky

Viac než 2,1 milióna chlapcov a dievčat v Sýrii prestalo pravidelne navštevovať školu, zistila komisia, pričom dodala, že desiatky tisíc detí vynechali roky školskej dochádzky. Tisíce škôl, ktoré sa opakovane stali terčom útokov provládnych síl, bolo totiž zničených. Pri raketovom útoku sýrskych vládnych jednotiek na školu v provincii Idlib zahynulo 1. januára najmenej osem civilistov.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí uvádza, že od decembra 2019 bolo z provincie Idlib vysídlených približne 350.000 ľudí, z ktorých väčšinu tvoria ženy a deti, ktoré sa uchýlili do oblastí na hraniciach s Tureckom. "Od 1. decembra 2019 do 14. januára 2020 bolo zo severozápadnej Sýrie, najmä z južných častí provincie Idlib vysídlených takmer 350.000 ľudí, z ktorých 80 percent tvoria ženy a deti," vyplýva z údajov OCHA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok