Rozhodujúci krok. Luxembursko prvé zakáže herbicíd glyfosát

TA3 TASR
16.1.2020 19:07

Luxembursko sa stane prvou krajinou v Európskej únii, ktorá zakáže herbicíd glyfosát. Má sa tak stať do konca tohto roka. Uviedlo to luxemburské ministerstvo poľnohospodárstva.

Rozhodujúci krok. Luxembursko prvé zakáže herbicíd glyfosát
SITA/AP (ilustračné foto)

Zákaz používania glyfosátu

Prvá etapa zákazu používania tohto širokospektrálneho herbicídu začne 1. februára a postupne, do 31. decembra 2020 budú v súlade s rozhodnutím vlády z roku 2018 zakázané všetky prípravky na ochranu rastlín založené na glyfosáte.      Luxemburský minister poľnohospodárstva Romain Schneider v tlačovej správe upozornil, že ide o "rozhodujúci krok v rámci udržateľného prístupu, ktorý spĺňa ambície používania moderných prípravkov na ochranu rastlín chrániacich životné prostredie".

Zákaz používania glyfosátu sa uskutoční v troch fázach: odobratie licencie na uvádzanie herbicídu na trh od 1. februára, lehota na dopredaj zásob na sklade do 30. júna a používanie týchto výrobkov maximálne do 31. decembra 2020.

Diskutujú o jeho skoršom zákaze

Podľa luxemburskej vlády sa už takmer 60 % poľnohospodárskych podnikov v krajine vzdalo používania glyfosátu. Vláda koncom minulého roka zriadila systém kompenzácií pre tisíce aktívnych fariem v krajine. V číselnom prevedení to znamená 30 eur na jeden hektár poľnohospodárskej pôdy a 50 eur na hektár vinohradníckej pôdy. Luxemburská roľnícka organizácia (CPL), ústredná stavovská organizácia poľnohospodárov však tieto sumy nepovažuje za dostatočné a podľa šéfky CPL Josiane Willemsovej chce žiadať kompenzácie za dodatočné náklady, ktoré vyplynú z nepoužívania glyfosátu.

Luxembursko dúfa, že bude signálom aj pre ostatné krajiny Európskej únie. Podobné kroky už napríklad podniká aj Rakúsko. V Rakúsku mal byť herbicíd, pri ktorom existujú aj obavy, že má rakovinotvorné účinky, zakázaný začiatkom roku 2020, vláda to však v decembri 2019 stopla s odkazom na procedurálnu chybu. Povolenie používať glyfosát v Európskej únii platí do 15. decembra 2022, pričom viaceré členské krajiny diskutujú o jeho skoršom zákaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok