Je Facebook zodpovedný za Trumpa? Áno, priznal viceprezident

TA3 ČTK
19.1.2020 10:05

Facebook je zodpovedný za zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA, ale rozhodujúcim faktorom neboli ani ruské dezinformácie, ani kontroverzná poradenská spoločnosť Cambridge Analytica. Myslí si to dlhoročný vysokopostavený manažér Facebooku Andrew Bosworth. Trump mal skrátka najlepšiu digitálnu kampaň, tvrdí.

Je Facebook zodpovedný za Trumpa? Áno, priznal viceprezident
SITA/AP

Veľké reči Cambridge Analytica

"Bol Facebook zodpovedný za zvolenie Donalda Trumpa?" pýta sa Bosworth vo svojej novoročnej úvahe, o ktorej písal denník The New York Times a následne ju autor celú zverejnil. "Odpoveď podľa mňa znie áno, nie však z dôvodov, o ktorých sa hovorí medzi ľuďmi. Nezvolili ho vďaka Rusom alebo dezinformáciám Cambridge Analytica. Zvolili ho, pretože mal bezkonkurenčne najlepšiu kampaň digitálnych reklám, akú som kedy videl," vysvetlil muž, ktorý počas posledných amerických prezidentských volieb v USA viedol reklamnú divíziu najväčšej sociálnej siete sveta.

Analytická firma CA sa pritom v roku 2016 na Trumpovej kampani priamo podieľala, ale Bosworth, podobne ako ďalší komentátori, považuje jej tvrdenie o vlastnej efektivite za prehnané. "Boli to predavači zázračnej mastičky. Nástroje, ktoré používali, nefungovali, miera, v ktorej ich nasadzovali, nedávala zmysel. Všetko, čo o sebe tvrdili, sú žvásty," napísal viceprezident Facebooku o už zaniknutej firme. Jej krach odštartovalo na jar 2018 zistenie, že využívala nečestne získané dáta o desiatkach miliónov facebookových užívateľov.

Facebook mal konať skôr

Bosworth sa vo svojom texte s nadpisom "Myšlienky pre 2020" vrátil k niekoľkým kauzám z posledných rokov a pokúsil sa z nich vyvodiť závery pre budúcnosť platformy, ktorú pomáha riadiť. Správy médií o Facebooku sú podľa neho často v mnohých ohľadoch nepresné, to však podľa neho neznamená, že by spoločnosť mala spätnú väzbu plošne zatracovať.

"Ja si odnášam to, že sme konali neskoro, ak ide o zabezpečenie dát, dezinformácie a cudzie zasahovanie. Nesmieme zaostať, ak ide o polarizáciu užívateľov a transparentnosť," napísal. Kritizoval aj predošlú politiku firmy, ktorá umožnila CA zneužiť osobné údaje, aj následné kroky v tejto veci. Pozornosť zo strany médií vraj bola zaslúžená, hoci zároveň "pomýlená".

Bosworth vysvetľuje aj svoj pohľad na súčasnú polemiku okolo pravidiel politickej reklamy na Facebooku. Ako "verný liberál" by vraj najradšej použil všetky dostupné "páky" a zabránil opakovaniu výsledkov prezidentských volieb z roku 2016. To by však podľa neho bola chyba.

Hlasy oponentov

"Hoci je lákavé použiť nástroje, ktoré máme k dispozícii, na zmenu výsledku, som presvedčený, že to nikdy nesmieme urobiť, lebo sa staneme tým, čoho sa obávame," píše Bosworth. "Ak obmedzíme to, k akým informáciám majú ľudia prístup a čo môžu hovoriť, potom nemáme žiadnu demokraciu," dodal.

Desiatky jeho kolegov však podľa NYT voči jeho záverom v následnej debate vyjadrili výhrady, pričom údajne písali, že Facebook by mal byť rovnako spravodlivý k politikom ako k bežným užívateľom. Bosworthove úvahy verejne spochybnil bývalý šéf bezpečnosti Facebooku Alex Stamos. "Myslím si, že obmedzenie cielenia u politických reklám je z dlhodobého hľadiska neutrálne a spravodlivé. To isté platí pre striktne definované štandardy pre falošné tvrdenia o oponentoch. Nič z toho nie je útokom na Trumpa," napísal na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok