Po správach z Threemy môžu skončiť ďalšie dve sudkyne

TA3 TASR
16.1.2020 12:36

Minister spravodlivosti Gábor Gál podal návrh na dočasné pozastavenie funkcie sudkýň bratislavských okresných súdov Zuzany Maruniakovej a Denisy Cvikovej. Mená oboch sudkýň sa spomínajú v súvislosti so zverejnenými správami z Threemy Mariana Kočnera.

Chce posilniť dôveru v súdnictvo

Informovala o tom hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová. Návrhy boli podľa nej podané z dôvodu, že u oboch sudkýň existujú dôvodné pochybnosti o tom, či spĺňajú predpoklady sudcovskej spôsobilosti, v dôsledku čoho môže byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva alebo jeho dobrá povesť. 

Minister hovorí, že rezort pod jeho vedením tak vykonal ďalšie opatrenie voči jednotlivcom, ktorí naštrbili dôveru občanov v nezávislé súdnictvo a spravodlivosť. "Verím, že vďaka tomuto ďalšiemu kroku sa opäť posilní dôvera verejnosti v justíciu a sudcovský stav, pretože na podklade zlyhania jednotlivcov sa nedá opomenúť výkon funkcie ostatných čestných a poctivých sudcov,“ uviedol Gál.

"Úkolovala" ich Jankovská?

Mená oboch sudkýň sa vynárajú pri kauze falšovania miliónových zmeniek. Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská podľa Threemy v kauze riadila sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá prisúdila milióny obvinenému Marianovi Kočnerovi aj jej rovesníčku, kamarátku a spolužiačku z bratislavského práva – sudkyňu okresného súdu Denisu Cvikovú.

„Daj jej nejaké € fakt. Za pomoc“, napísala údajne Jankovská Marianovi Kočnerovi, keď sa pýtal, ako sa druhej sudkyni má zavďačiť. „Teraz veziem po hodinovom rozhovore Denisu domov. Takže vie, čo má robiť. Takže myslím, že ok. A ak nie, tak ja už fakt neviem,” písala Jankovská cez Threemu dva dni pred pojednávaním Kočnerovi. Cviková podľa správ v Threeme Maruniakovej pomáhala pri príprave rozhodnutia a bola jej právnou poradkyňou.

Úryvok z Threemy:

Monika Jankovská Marianovi Kočnerovi: „Daj jej nejaké € fakt. Za pomoc.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok