Kľúčový projekt, tvrdí prezidentka o prerode hornej Nitry

TA3 TASR
16.1.2020 12:01

Transformácia regiónu hornej Nitry je jedným z najdôležitejších projektov do budúcnosti, úzko súvisí so záväzkami Slovenska znížiť uhlíkovú stopu a dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Po stretnutí s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslavom Baškom povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Kľúčový projekt, tvrdí prezidentka o prerode hornej Nitry
SITA/Tomáš Somr

„Pri svojich bilaterálnych rokovaniach s predstaviteľmi iných krajín Európskej únie alebo s predstaviteľmi orgánov EÚ využívam všetky možnosti, aby transformácia bola kompenzovaná aj finančnou pomocou zo strany Európskej únie,“ povedala prezidentka s tým, že Slovensko bolo prvou krajinou v regióne, ktorá sa prihlásila k uhlíkovej neutralite.

Ako dodala, je to nielen obrovská výzva, ale aj príležitosť urobiť z hornej Nitry prosperujúci región, vybudovať nové pracovné miesta a dopravnú infraštruktúru, ktorá s tým úzko súvisí. „Minulý rok bol schválený akčný plán transformácie hornej Nitry a som veľmi rada, že sa robia kroky na túto zmenu,“ zdôraznila prezidentka.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku bola ústrednou témou prvej návštevy prezidentky na Úrade TSK práve transformácia hornej Nitry. „Pani prezidentka sa zaujímala o konkrétne kroky, ktoré sa v tomto smere robia. Informoval som ju, že niektoré úlohy sa už plnia. Či už je to zákon o kompenzačnom príspevku baníkom, ktorý som predložil v parlamente a ktorý bol schválený, alebo národný projekt rekvalifikácií, ktorý na hornej Nitre odštartuje začiatkom roka,“ skonštatoval Baška s tým, že prezidentka ešte tento rok navštívi región hornej Nitry, aby sa presvedčila, akým spôsobom je pripravený transformačný proces.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok