Austráliu možno zachráni počasie, na východe hlásia hustý dážď

TA3 TASR
16.1.2020 10:18

Hustý dážď padal v mnohých častiach východnej Austrálie, kde vyčíňajú požiare, a meteorológovia predpovedajú daždivé počasie aj naďalej. Je to určitá úľava po mesiacoch katastrofických požiarov, spôsobených tiež zmenou klímy. Požiare v Austrálii sú dĺžkou trvania a intenzitou bezprecedentné a vyžiadali si už 28 ľudských životov. Podľa odhadov zahynula v plameňoch takisto miliarda zvierat.

Krízu v postihnutých oblastiach prehlbovalo horúce počasie a len zriedkavé obdobia slabého dažďa. Lejaky sa vyskytli v štáte Nový Južný Wales, kde horí mnoho z tých najhorších požiarov. Zrážky dávajú nádej, že desiatky požiarov bude možné dostať pod kontrolu. "Je to úľava pre mnoho hasičov pracujúcich v Novom Južnom Walese," napísala v odkaze na sociálnych sieťach štátna Vidiecka protipožiarna služba. Text doplnila zábermi padajúceho dažďa v horiacom lese. "Tento dážď však neuhasí všetky požiare, k ich zvládnutiu je ešte dlhá cesta," dodala služba.

Pred dažďom horelo nekontrolovateľne v Novom Južnom Walese 30 požiarov. Miestni obyvatelia popri južnom pobreží štátu, ktorí boli v posledných týždňoch svedkami zničenia celých miest a lesov, vyjadrili opatrnú nádej. "Sme nadšení a cítime úľavu, že vo vzduchu je nejaká vlhkosť. Všetko je teraz na chvíľu bezpečnejšie," povedala Virginia Connorová v blízkosti mesta Nowra. "Ale potrebujeme jej viac, oveľa viac," dodala.

Dym z lesných požiarov dusil obyvateľov juhoaustrálskeho mesta Melbourne a narušoval aj prípravy na tenisový turnaj Australian Open. Avšak búrky s hromami a bleskami v stredu popoludní vzduch od dymu vyčistili, pričom daždivé počasie sa vo štvrtok pohybovalo na východ smerom k požiarom v tomto južnom štáte. "Búrky zlepšili kvalitu ovzdušia vo väčšine oblastí štátu," informoval Úrad na ochranu životného prostredia vo Viktórii. Ďalší dážď predpovedajú aj na piatok a cez víkend. Ak naozaj nastane, pôjde o najdlhšie obdobie vlhkého počasia od začiatku krízy vlani v septembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok