Kováčik poprel Tóthove slová, kontakt s Bödörom naďalej odmieta

TA3 TASR
16.1.2020 09:31

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik naďalej odmieta stretnutia, komunikáciu či kontakty s podnikateľom Norbertom Bödörom. Odmieta aj ovplyvňovanie kauzy televíznych zmeniek a akékoľvek nezákonné konanie.

Rozhodoval vraj v neprospech Kočnera

Reagoval tak na ostro sledovanú výpoveď niekdajšieho príslušníka Slovenskej informačnej služby Petra Tótha na pojednávaní Špecializovaného trestného súdu vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Informovala o tom hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Kováčik sa podľa nej opakovane ohradzuje voči šíreniu vymyslených lží o neexistujúcom vzťahu v súvislosti s tzv. motákmi a naďalej trvá na svojom vyhlásení. "Ktorékoľvek z medializovaných tvrdení je pripravený bezodkladne vysvetliť orgánom činným v trestnom konaní," uviedla.
Kováčik doteraz nebol políciou predvolaný vypovedať k predmetnej trestnej veci. Jeho tvrdenia sú podľa Kováčika nepravdivé a vo veci týkajúcej sa zmeniek žiadnym spôsobom dozorujúceho prokurátora neovplyvňoval, nevstupoval do výkonu jeho právomocí a nijakým spôsobom do veci nezasahoval.

"V dvoch prípadoch aproboval príslušné písomnosti, ktoré v oboch prípadoch pripravovali a spracovávali na podpis prokurátor vykonávajúci dozor nad zákonnosťou prípravného konania a jeho bezprostredne nadriadený prokurátor, s ktorými sa špeciálny prokurátor stotožnil bez úprav, zmien či zásahov," uviedla Tökölyová. Kováčik sa mal podľa nej o tom, že sa jeho meno spomína v súvislosti s komunikáciou aj informáciu o obsahu a rozsahu komunikácie dozvedieť len z médií.
K medializovanej komunikácii spomínaných osôb z aplikácie Threema ÚŠP uvádza, že z nej vyplýva, že v trestných veciach, týkajúcich sa Mariana Kočnera, Ladislava Bašternáka a ďalších bolo rozhodovanie Kováčika a ďalších prokurátorov v neprospech záujmov týchto osôb.

Žiadal pomoc Kováčika aj Mamojku?

Bývalý siskár Tóth vypovedal na súde proti Marianovi Kočnerovi. Uviedol, že Kočner v snahe dostať sa z väzby žiadal pomoc aj od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika i sudcu Ústavného súdu Mojmíra Mamojku. Robiť to mal cez tzv. motáky, v ktorých vraj odkazoval aj na expremiéra Roberta Fica.  

Kočner chcel údajne vedieť, či by Tóth cez špeciálneho prokurátora Kováčika zistil, aké sú vyhliadky jeho prepustenia z väzby. Rovnako, či by nemohol intervenovať u prokurátora Jána Šantu, ktorý rieši kauzu tzv. televíznych zmeniek. Tóth dodal, že od Kováčika prišla cez podnikateľa Norberta Bödöra záporná odpoveď s tým, že Šanta by okamžite zvolal tlačovú konferenciu.

Bývalý siskár Tóth vypovedal na súde proti Marianovi Kočnerovi. Uviedol, že Kočner v snahe dostať sa z väzby žiadal pomoc aj od špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika i sudcu Ústavného súdu Mojmíra Mamojku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok