Prelom, mali byť akčnejší. Politici reagujú na zadržanie Trnku

TA3 SITA TASR
16.1.2020 09:32

Prelomová udalosť pre slovenskú spravodlivosť, reagovala na zadržanie bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku Zuzana Čaputová. Po Trnku si do jeho domu prišla Národná kriminálna agentúra. Pozrite si, čo hovoria na túto udalosť predstavitelia rôznych politických táborov.

Zadržanie jedného z najmocnejších

„Správa o zadržaní jedného z bývalých najmocnejších mužov v štáte, Dobroslava Trnku, je pre spravodlivosť na Slovensku prelomová. Platilo by to tiež o hociktorom inom štáte, kde by sa šéf prokuratúry ocitol za mrežami a čelil by rozhodovaniu o väzobnom stíhaní za trestnú činnosť," uviedla prezidentka.

Dodala, že "aby mohol nastať v našej justícii skutočne očistný proces, potrebujeme poznať pravdu a tú sa, verím, dozvieme v spravodlivom procese s pánom Trnkom aj so všetkými ďalšími, ktorí sa s ním na zneužívaní spravodlivosti podieľali. Úlohou prokuratúry, súdov a polície aj naďalej zostáva vysporiadať sa s tými z vlastných radov, ktorých kredit vyvoláva oprávnené pochybnosti verejnosti a znižuje autoritu a dôveryhodnosť týchto inštitúcií. Každý krok k očiste dôveru posilňuje.”

Vyšetrovateľ NAKA obvinil Trnku 18. decembra a ráno ho polícia zadržala pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Zadržanie podľa premiéra Petra Pellegriniho dokazuje, že na Slovensku nie sú žiadne chránené osoby, ktorých by sa zákon netýkal.

„Zásah ukazuje, že dnes neexistujú nijaké chránené osoby, voči ktorým by orgány činné v trestnom konaní nemohli zasiahnuť, pokiaľ majú podozrenia z porušenia zákona. Rozviazanie rúk polícii a nové zákonné postavenie policajného prezidenta boli kľúčovými krokmi k dosiahnutiu tohto stavu. S o to väčším znepokojením vnímam posledné výroky opozície, že pozíciu policajného prezidenta treba opäť spolitizovať,“ uviedol Pellegrini v reakcii, ktorú poskytla jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.

Mal čas na zametanie stôp?

Líder OĽANO Igor Matovič bol kritický. "V čase, kedy má slovenská polícia v porovnaní s inými európskymi krajinami najnižšiu mieru dôvery ľudí, sme očakávali dramaticky akčnejší prístup voči Dobroslavovi Trnkovi. Čas, ktorý mu takto NAKA zbytočne poskytla na zametenie stôp a dohodnutie postupu so svojimi skorumpovanými priateľmi, úplne zbytočne sťaží ďalšie procesy vedúce k uplatneniu spravodlivosti," uviedol. Nepáči sa mu ani fakt, že NAKA "nepochopiteľne" nevykonala domové prehliadky a nezadržala ani Moniku Jankovskú, Jána Počiatka, Norberta Bödöra a ďalších, ktorí "v rukách spravodlivosti mali skončiť už veľmi dávno".

PS/Spolu: Potrebujeme viac

Zadržanie bývalého generálneho prokurátora je podľa PS/Spolu správnym, logickým a očakávaným krokom. Koalícia verí, že bude smerovať k naplneniu spravodlivosti. Na obnovu dôvery v štát a jeho inštitúcie však vraj potrebujeme viac.

"K zadržaniu dochádza týždne po tom, ako celá krajina videla jeho dohadovanie kšeftov s vtedajším ministrom Počiatkom či ako si necháva rozkazovať od mafiána Kočnera. Trnku v putách navyše sledujeme v čase, keď Jankovská, Počiatek a Bödör behajú na slobode. Dnešné zadržanie Trnku je vo férovej krajine s fungujúcou spravodlivosťou úplne normálna vec a nevyhnutné minimum. U nás je to žiaľ dôvod na oslavu. Na to, aby mohli ľudia dôverovať spravodlivosti a inštitúciám, ktoré ju majú zabezpečovať nestačí len vymeniť figúrky. Potrebujeme posilniť systém. Preto v prípade úspechu vo voľbách budeme v koalícii PS/SPOLU od prvého dňa presadzovať zásadné reformy v oblasti spravodlivosti - najmä otvorenejšiu voľbu generálneho prokurátora či posilnenie kontroly polície a prokuratúry," dodala opozičná koalícia.

"Je smutnou vizitkou našej krajiny, že bývalého generálneho prokuratúra našej krajiny zadržala NAKA, zároveň však je to aj dobrou spravou pre Slovensko. Nikdy nie je neskoro, začať budovať krajinu v ktorej funguje spravodlivosť. Ak polícia začne konečne robiť to čo má robiť, tak tých "veľkých rýb" bude v celách pribúdať. Zabezpečiť spravodlivosť je základná úloha štátu, ak to nedokáže, štát zlyháva a sekundárnym efektom je aj nárast extrémizmu. Ak na Slovensku bude fungovať spravodlivosť, prestane rásť aj extrémizmus," reagovali kresťanskí demokrati.

SaS: Zadržanie vyvoláva otázky

Zadržanie Trnku je podľa SaS dobrou správou pre Slovensko, avšak vyvoláva závažné otázky. Vo svojej reakcii to uviedla strana Sloboda a Solidarita. „Už pred dvomi mesiacmi sme hovorili, aby bol Dobroslav Trnka vyšetrovaný vo väzbe, pretože bolo pri najmenšom zrejmé, že bude mať možnosť ovplyvňovať vyšetrovanie. Otázkou teraz je, komu všetkému pomohol čas, ktorý dala polícia Dobroslavovi Trnkovi na slobode. Prečo polícia konala až teraz? Načo čakali? Potreboval ešte pozametať stopy?“ pýta sa predseda SaS Richard Sulík. 

SaS si myslí, že bude veľmi náročné dočkať sa celej pravdy a spravodlivého procesu. „Trnka je stelesnením mafie, ktorá tu počas vlády Smeru rozťahovala svoje chápadlá. Polícia by však mala v záujme očisty justície konať ráznejšie. NAKA by si tak mala prísť, okrem Trnku, aj pre Počiatka, Bödöra či iných. Až vtedy by sme možno všetci s údivom pozerali, ako by ich cela donútila rozprávať,“ doplnil poslanec Alojz Baránik.

Most: Zadržanie bolo logické

Každý v akejkoľvek štátnej funkcii je zodpovedný za svoje konanie a musí znášať dôsledky, vyhlásil predseda NR SR a SNS  Andrej Danko. "To už bola podľa mňa nevyhnutnosť. Som rád, že si polícia plní svoju prácu. Pán Trnka musí vysvetliť svoje konanie. Pre mňa bolo šokujúce sa dozvedieť, že generálny prokurátor mal v kancelárii kameru. Teraz treba nechať pracovať políciu a politici sú tí poslední, ktorí by mali takéto kroky hodnotiť," povedal Danko.

Zadržanie bolo logické. Vo svojom stanovisku na sociálnej sieti to uviedla strana Most-Híd. „Dúfajme, že tento proces prinesie ďalšie dôkazy, ktoré pomôžu objasniť trestné činy z obdobia, počas ktorého post generálneho prokurátora zastával dnes zadržaný Dobroslav Trnka, a podľa potreby obviniť a odsúdiť tých, ktorí zlyhali," napísal Most-Híd.

Prišli si poňho policajti z NAKA

Po bývalého generálneho prokurátora si ráno prišla NAKA. Trnka po šokujúcich videách zo skrytej kamery a audiozázname, na ktorom čelí hnevu Mariana Kočnera, čelí aj obvineniu za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Osudným sa mu môže stať nahrávka s údajným odposluchom z Gorily.

Trnka sa podľa polície previnil v období rokov 2007 až 2014, keď si ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť a keď získal zvukovú nahrávku z Gorily, neodovzdal ju a ukryl ju. Zrejme tak konal preto, že sa chcel obohatiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok