Turista rozoberal Chrám Slnka v Stratenom meste Inkov

TA3 TASR
15.1.2020 09:45

Peruánske úrady zadržali šiestich zahraničných turistov, ktorí boli následne obvinení z poškodzovania Chrámu Slnka v tzv. Stratenom meste Inkov - Machu Picchu. Piatich z nich z krajiny vyhostia, šiesteho čaká konanie pred súdom.

Turista rozoberal Chrám Slnka v Stratenom meste Inkov
SITA/AP

Zhanobili chránenú pamiatku

Skupina štyroch mužov a dvoch žien vo veku od 20 do 32 rokov - občanov Argentíny, Brazílie, Čile a Francúzska - zavítala do známej archeologickej lokality a strávili tam noc, čo je však prísne zakázané. V objekte ich našli strážnici, ktorí ich odovzdali polícii. Polícia ich začala stíhať pre poškodzovanie Chrámu Slnka, pyramídy na vrchole chrámového komplexu: v areáli sa totiž našli ľudské výkaly.

Jeden člen skupiny, Argentínčan, sa navyše priznal, že sa pokúsil vybrať z múru Chrámu Slnka kameň, ktorý mu však spadol a spôsobil praskliny na dlažbe tohto inkského chrámu. Mladý muž sa bude zodpovedať pred súdom, pričom za poškodzovanie kultúrneho dedičstva mu podľa peruánskych zákonov hrozí trest odňatia slobody v trvaní od štyroch rokov.

Napriek cenám ho navštevujú milióny

Machu Picchu, čo v preklade z kečuánskeho jazyka znamená Starý vrch, sú ruiny predkolumbovského inkského kultového mesta v peruánskych Andách. Nachádza sa v horskom sedle 400 metrov nad riekou Urubamba v nadmorskej výške 2430 m n.m. a asi 80 kilometrov severozápadne od mesta Cuzco.

Predpokladá sa, že Machu Picchu dal postaviť Pachacútec Yupanqui okolo roku 1430. Mesto bolo neskôr opustené úplne schátralo a upadlo do zabudnutia. Ruiny objavil 24. júla 1911 americký archeológ z Yaleovej univerzity Hiram Bingham. Od roku 1983 je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Návštevy niektorých časti Chrámu Slnka sú zakázané z dôvodu stavu ochrany budovy.

Nakrúcali reklamu, poškodili rituálny kameň

V súčasnosti patrí Machu Picchu medzi najnavštevovanejšie miesta v Peru. Ročne Machu Picchu navštívi vyše 5 miliónov ľudí. Pre veľký počet turistov sa krajina snaží počet návštev obmedzovať vysokými cenami vstupného.

Incident so zahraničnými turistami nebol prvým prípadom poškodenia Machu Picchu. V roku 2000 bol pri nakrúcaní reklamy na pivo poškodený slávny rituálny kameň Intihuatana - slnečné hodiny Inkov. V roku 2017 boli zatknutí traja Argentínčania a Kolumbijčania, ktorí na murivo maľovali grafity. Za rovnaké konanie boli v roku 2004 na šesť mesiacov väzenia odsúdení dvaja Čiľania. Na slobodu boli prepustení až po tom, čo súhlasili, že zaplatia náhradu škody vo výške 100.000 dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok