Výsledok volieb nezmení náš postoj k Taiwanu, odkázala Čína

TA3 SITA
15.1.2020 07:10

Čína nezmení svoju politiku voči Taiwanu, aj napriek tomu, že v tamojších prezidentských voľbách a voľbách do zákonodarného zboru vyslovili voliči značnú podporu kandidátom podporujúcim samostatnosť ostrova.

Výsledok volieb nezmení náš postoj k Taiwanu, odkázala Čína
SITA/AP

Hovorca čínskeho ministerstva pre záležitosti Taiwanu Ma Siao-kuang uviedol, že Peking bude naďalej trvať na takzvanom "Konsenze 92", ktorý uznáva Taiwan a pevninskú Čínu ako súčasť jedného čínskeho národa. "Nevkladáme sa do taiwanských volieb ani ich nekritizujeme. Toto kolo miestnych volieb na Taiwane nemôže zmeniť status Taiwanu ako súčasti Číny," vyhlásil Ma v stredu na tlačovej konferencii.

Ma otvorene nespomenul hrozbu Číny dostať Taiwan pod kontrolu silou, ale varoval tamojšiu vládu, aby "hlboko porozmýšľala", pretože medzi čínskou verejnosťou narastajú výzvy na takéto kroky. Rozdielne politické systémy nie sú "prekážkou zjednotenia ani ospravedlnením“ pre udržanie súčasného stavu faktickej nezávislosti Taiwanu, dodal Ma.

V prezidentských voľbách vyhrala s veľkým rozdielom súčasná prezidentka Taiwanu, prozápadná politička Cchaj Jing-wen. Jej Demokratická pokroková strana si zase udržala väčšinu v zákonodarnom zbore. Výsledok je vnímaný ako silné odmietnutie čínskej politiky voči Taiwanu. Taiwan sa oddelil od Číny po občianskej vojne, ktorá vyniesla v roku 1949 v Pekingu k moci komunistov. Čína trvá na tom, že ostrov je len jej odštiepeneckou provinciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok