Poľadovica zasiahla i hlavné mesto, ošetrili desiatky ľudí

TA3 SITA TASR
14.1.2020 13:04

Po pošmyknutí na zľadovatených cestách či chodníkoch v utorok do 12:00 centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava ošetrili približne stovku pacientov. Informovala o tom hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Pomliaždeniny, podvrtnutia, tržné rany

"Najčastejšie naši lekári a zdravotnícky personál ošetrili ľahšie úrazy ako pomliaždeniny, podvrtnutia, tržné rany, pri ktorých stačilo ambulantné ošetrenie," vysvetlila Kliská. Ako však dodala, výnimkou neboli ani zlomeniny nôh a rúk, úrazy hlavy či chrbtice. "Mnohí z týchto pacientov zostali hospitalizovaní v našej nemocnici," dodala s tým, že pre pretvrvávajúce nepriaznivé počasie upozorňujú chodcov, aby zvýšili opatrnosť.

Na Oddelení urgentného príjmu v Národnom ústave detských chorôb doobeda ošetrili po páde na ľade 10 detí. Informovala o tom hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická. "Zdravotný stav jedného z detí si vyžiadal hospitalizáciu, zvyšných deväť detí ošetrili ambulantne," dodala.

Pomaly ďalej zájdeš

Polícia varuje vodičov pred poľadovicou takmer na celom území krajiny. Zároveň odporúča vodičom, aby si dali pozor na cestách a jazdili opatrne. Informuje o tom Polícia SR na profile na sociálnej sieti. Polícia upozorňuje na staré známe heslo: "Pomaly ďalej zájdeš." Ako dodáva, v prípade šmyku dáva vodičom nižšia rýchlosť nielen viac času na reakciu, ale tiež výrazne znižuje hrozbu zranenia.

Podľa polície sa je potrebné pozerať ďalej a predvídať. V prípade brzdenia radia, aby vodiči brzdili vtedy, keď sú kolesá vyrovnané. "Predídete tak prípadnému šmyku. Pred ostrou zákrutou spomaľte naozaj výrazne," varuje polícia. Ďalšou radou pre vodičov na cestách s poľadovicou je, aby nerobili na vozovke prudké pohyby. "Udržiavajte si odstup, 'nelepte' sa zbytočne na auto pred vami," uzavrela polícia. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na utorok dopoludnia výstrahu prvého stupňa pred tvorbou poľadovice. Tá platí pre celé územie Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok