Odhalili, prečo sa môže ginko dožiť viac ako tisíc rokov

TA3 SITA
14.1.2020 11:02

Americkí a čínski vedci odhalili, prečo sa môže ginko dvojlaločné dožiť viac ako tisíc rokov. "Tajomstvo spočíva v tom, že si udržiavajú naozaj zdravý obranný systém a nemajú vopred určený program starnutia," uviedol Richard Dixon z University of North Texas.

Odhalili, prečo sa môže ginko dožiť viac ako tisíc rokov
SITA/AP

"Ginko počas starnutia nepreukazuje žiadne náznaky oslabenia schopnosti chrániť sa pred záťažami," popísal Dixon. Vedci z USA a Číny študovali tieto stromy staré od 15 do 667 rokov, pričom analyzovali bunky, listy, kôru a semená. Zistili, že mladé i staré stromy produkujú obranné chemikálie, ktoré im umožňujú bojovať s vplyvom patogénov či sucha. Patria medzi ne antioxidanty, antimikrobiálne látky a rastlinné hormóny, ktoré ich chránia pred suchom a inými negatívnymi faktormi životného prostredia.

Genetická štúdia preukázala, že gény súvisiace so starnutím sa neaktivujú automaticky po dosiahnutí určitého veku, ako je to pri iných rastlinách. Dixon predpokladá, že podobne na tom budú aj iné dlho žijúce stromy, ako napríklad sekvoje. Ginko je možné vidieť v záhradách či parkoch po celom svete, no vo voľnej prírode je na pokraji vyhynutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok