Obvinenie Fica zrušili, rozhodol špeciálny prokurátor Kováčik

TA3 TASR SITA
13.1.2020 14:47

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik zrušil obvinenie voči expremiérovi a šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi v kauze videa o Milanovi Mazurekovi. Fico čelil obvineniu z hanobenia rasy.

Vyšetrovateľ má rozhodnúť znova

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik už koncom minulého roka zrušil uznesenie o obvinení expremiéra Roberta Fica za výroky o odsúdení exposlanca ĽSNS Milana Mazureka pre jeho vyjadrenia o Rómoch. Vyšetrovateľ má vo veci konať a rozhodnúť znova. Potvrdila to hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Vyšetrovateľ NAKA obvinil expremiéra z troch trestných činov. Ide o hanobenie národa, rasy a presvedčenia, podnecovanie k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súbehu s trestným činom schvaľovania trestného činu. NAKA najprv odmietla trestné stíhanie skutku schvaľovania extrémistických trestných činov. Prokurátor ÚŠP však uznesenie vyšetrovateľa NAKA o odmietnutí tejto trestnej veci zrušil ako nedôvodné a nariadil vyšetrovateľovi sa vecou zaoberať.

Problémové video z Facebooku

Obvinenie si Fico vyslúžil za súhlas s výrokmi exposlanca Milana Mazureka, ktorého v septembri súd potrestal za jeho výroky v lokálnom rádiu. Išlo o jeho video na Facebooku. "Napriek tomu, že najvyšší súd rozhodol, že extrémistické výroky exposlanca Milana Mazureka sú trestným činom a odsúdil ho za ne, Robert F. mal s nimi verejne súhlasiť a tak svoj postoj šíriť cez sociálne siete. Môže mu hroziť trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," uviedla vtedy polícia na Facebooku. 

Mazurek čelil obžalobe pre jeho hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika, odvysielané v októbri 2016 v rádiu. Na základe právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu prišiel v septembri o poslanecký mandát. Fico na jeho odsúdenie za hanobenie národa, rasy a presvedčenia následne vo videu na sociálnej sieti reagoval s tým, že povedal to, čo si myslí takmer celý národ. Tvrdil, že orgány činné v trestnom konaní a súdy často rozhodujú pod tlakom médií, a nie na základe skutočných dôkazov.

Robert Fico vo videu: "To sa mám naozaj báť povedať, že podporujem policajtov v tvrdých zásahoch v rómskych osadách, ako to bolo v Moldave nad Bodvou? To sa mám báť povedať, že časť Rómov zneužíva sociálny systém?"

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok