Boeing sa zmieta v kríze, spomalí to rast americkej ekonomiky

TA3 TASR
13.1.2020 13:03

Problémy Boeingu môžu spomaliť rast americkej ekonomiky. Vyhlásil to tamojší minister financií Steven Mnuchin. Výrobca lietadiel Boeing totiž oznámil, že prestane vyrábať svoj najpredávanejší model 737 MAX.

Problémy spoločnosti Boeing získať opäť povolenie na návrat lietadiel 737 MAX do vzduchu, môžu zabrániť americkej ekonomike dosiahnuť v tomto roku rast o 3 %. Uviedol to v nedeľu 12. januára minister financií Steven Mnuchin. Mnuchin v rozhovore pre Fox Business Network povedal, že vláda sa bude snažiť dosiahnuť v tomto roku hospodársky rast o 2,5 až 3 %. Ale pre problémy Boeingu, ktorý oznámil, že tento mesiac zastavuje výrobu 737 MAX, to bude zrejme bližšie k úrovni 2,5 %. „Inak by to však boli 3 %,“ dodal.

Mnuchinova prognóza je ale stále optimistickejšia ako prognóza mnohých ekonómov, ktorí síce predpovedajú USA priaznivý vývoj ekonomiky v roku 2020, ale miernejší rast, približne o 2 %. Boeing sa zmieta v kríze po dvoch haváriách svojho stroja 737 MAX v Indonézii a Etiópii, pri ktorých zahynulo 346 ľudí. Vlani v marci úrady na celom svete nariadili stiahnuť tieto lietadlá z prevádzky. Uzemnenie lietadiel a následné problémy viedli minulý mesiac k rezignácii generálneho riaditeľa spoločnosti Boeing Dennisa Muilenburga.

Americký Federálny úrad pre letectvo FAA koncom minulého roka uviedol, že proces recertifikácie lietadla sa predlžuje do roku 2020, čo naznačuje, že k návratu lietadiel na oblohu povedie ešte dlhá cesta. Boeing je jedným z najväčších vývozcov v Spojených štátoch a jeho model 737 MAX, ktorý sa vyrába neďaleko Seattlu, je jeho najpredávanejším lietadlom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok