Premiér je ochotný rokovať s kamionistami. Má podmienku

TA3 TASR SITA
13.1.2020 11:30

Premiér Peter Pellegrini sa pre štrajk autodopravcov stretol s ministrami a prezidentom polície. Pripomenul, že neštrajkujú všetci a ocenil postoj organizácie ČESMAD, ktorá požiadala o upokojenie situácie. Sadzby dane za motorové vozidlá sa podľa Pellegeriniho niekoľko rokov nemenili a teda nejde o aktuálny problém. Štrajk tesne pred voľbami nepovažuje za náhodu, je však ochotný rokovať.

Vláda je ochotná rokovať

Ako Pellegrini uviedol po stretnutí s príslušnými ministrami a prezidentom policajného zboru Milanom Lučanským, vláda je s predstaviteľmi autodopravcov ochotná rokovať "do hodiny" od sprejazdnenia hraničných priechodov a všetkých úsekov ciest. Zdôraznil, že sú oblasti, o ktorých sa dá rokovať, avšak na vec sa treba pozrieť komplexne. Podotkol však, že nedovolí, aby si niekto bral za rukojemníkov občanov Slovenska.

Pellegrini považuje požiadavku Únie autodopravcov Slovenska na vypnutie mýtneho systému a pozastavenie výberu mýta za absolútne scestnú a neprijateľnú. Zároveň vylúčil rokovanie o tejto požiadavke štrajkujúcich autodopravcov, blokujúcich hraničné priechody.

Za možné označil rokovanie o iných požiadavkách autodopravcov, napríklad o zľavách z mýtnych sadzieb či o zrušení zdaňovania vreckového pri pracovných cestách vodičov. Vláda je podľa premiéra ochotná rokovať so zástupcami autodopravcov, vrátane UNAS, v prípade, ak budú hraničné priechody opäť voľne prejazdné a cestná premávka bude opäť plynulá. Predseda vlády o tom informoval po stretnutí s ministrami dopravy a výstavby, financií, hospodárstva a ministerkou vnútra.

V blokovaní chcú vytrvať

Autodopravcovia pokračujú v blokovaní hraničných priechodov pre nákladnú dopravu. V tejto forme protestu, s ktorou začali v nedeľu v noci, chcú vytrvať do splnenia svojich dvoch požiadaviek, a to na zníženie dane z motorových vozidiel o 50 percent a pozastavenie výberu mýta. Štrajk Únie autodopravcov Slovenska trvá siedmy deň, od utorka 7. januára. Premiér predtým opakovane žiadal autodopravcov, aby odišli z ciest a prišli rokovať.

Ministri financií a dopravy a výstavby už skôr označili obe požiadavky autodopravcov z UNAS za nereálne, šéf rezortu financií neskôr navrhol zníženie dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu v priemere o 12,5 %. Požiadavku kolegov na pokles spomínanej dane na polovicu, ako aj ich štrajk podporilo Združenie cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia, ktoré vyhlásilo štrajkovú pohotovosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok