Predniesli obžalobu. Kuciaka mali najprv uniesť, dopadlo to inak

TA3 TASR SITA
13.1.2020 10:31

Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček ani prokurátor neprejavili záujem o dohodu o vine a treste v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prokurátor UŠP v ostro sledovanom procese na nich predniesol obžalobu, v ktorej popisoval, čo vražde predchádzalo a aké mali byť pôvodné plány obžalovaných.

Kočnerova pomsta za články

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry predniesol obžalobu na Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a päť ďalších skutkov. Hlavné pojednávanie sa začalo v pondelok.

Podľa prokurátora si Kočner objednal vraždu Jána Kuciaka ako pomstu za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti. Mal tak urobiť u Zsuzsovej v období konca roka 2017, resp. začiatku roka 2018. Kuciaka mali pôvodne podľa obžaloby vykonávatelia najprv uniesť a až potom zavraždiť, čo sa napokon nestalo. Na vraždu mal Kočner poskytnúť Zsuzsovej „informácie o obeti v podobe identifikačných údajov obete a záznamov zo sledovania v elektronickej podobe“. Išlo o popis činností Kuciaka, ako aj fotografie a videá z jeho sledovania. To zabezpečoval niekdajší príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth, v prípade spolupracuje ako svedok.

Alena Zsuzsová tvrdí, že neexistuje priamy dôkaz o tom, že si mal Marian Kočner vraždu novinára objednať u nej. Vinu odmieta. Celé trestné konanie má podľa jej obhajkyne spoločného menovateľa v podobe "mediálnej a štvavej kampane". Na nevine trvajú aj samotný Kočner a Tomáš Szabó. Miroslav Marček sa k vražde priznal.

Odpustí mu dlh a 50.000 doplatí

Po zadaní objednávky Kočnerom, mala Zsuzsová kontaktovať svojho známeho Zoltána Andruskóa. Ten je za vraždu už právoplatne odsúdený vďaka schváleniu dohody o vine a treste. Andruskóovi mala Zsuzsová dať objednávku s tým, že mu odpustí dlh vo výške 20.000 eur a doplatí ďalších 50.000 eur. „Následne mu na ním prinesený mobilný telefón odfotila osobné údaje Jána Kuciaka, jeho podobizeň a adresu jeho pobytu vo Veľkej Mači,“ uviedol prokurátor.

Andruskó mal na základe objednávky osloviť bývalého policajného vyšetrovateľa Tomáša Szabóa a niekdajšieho vojaka Miroslava Marčeka (ku skutku sa priznal počas vyšetrovania), aby vraždu vykonali za 40.000 eur. Andruskó v prípravnom konaní vypovedal, že ich oslovil, keďže vedel, že koncom roku 2016 zastrelili podnikateľa Petra Molnára. Szabó a Marček mali podľa prokuratúry po prijatí objednávky vraždy vykonať niekoľko obhliadok Kuciakovho rodinného domu vo Veľkej Mači v okrese Galanta, kde žil aj so svojou snúbenicou Martinou Kušnírovou. Po príprave, počas ktorej si mala dvojica z Kolárova nacvičovať aj únikovú trasu, sa 21. februára 2018 v podvečerných hodinách vybrali do obce Veľká Mača.

Vyčkával v letnej kuchynke

Cestou si aktivovali obaja „pracovné“ mobilné telefóny zabezpečené Andruskóom, ktoré neskôr pomohli vyšetrovateľom k ich vypátraniu. Vo Veľkej Mači mal vysadiť Szabó Marčeka pri futbalovom ihrisku, z ktorého sa pešo presunul k domu Kuciaka a Kušnírovej okolo 18.30 h. Vošiel na pozemok rodinného domu, kde vyčkával v letnej kuchynke na „vhodný moment“.

Ten mal nastať okolo 20.21 h, keď mal Miroslav Marček bez použitia násilia vojsť do rodinného domu. Kuciaka mal zastreliť dvoma strelnými ranami do hrude a následne aj Martinu Kušnírovú, ktorú zasiahol do hlavy. Podľa prokurátora použil pištoľ značky FEG s kalibrom 9 milimetrov s podomácky vyrobeným tlmičom.

Po vražde sa mal Marček presunúť pred futbalové ihrisko, kde ho Szabó vyzdvihol a odišli do obce Chotín za Andruskóom. Oznámili mu, že je to „vybavené“, čo tlmočil Zsuzsovej ďalší deň v Komárne. Tá sa mala podľa prokurátora následne stretnúť v Bratislave s Kočnerom. Za vraždu jej mal odovzdať 50.000 eur v hotovosti, ktoré Andruskó rozdelil medzi vykonávateľov s tým, že si 10.000 eur nechal pre seba.

Po medializácii vraždy si 26. februára 2018 Andruskó vypýtal od Zsuzsovej ďalšie peniaze. Mala mu ich zabezpečiť od Kočnera, s ktorým sa v ten deň stretla v jeho golfovom rezorte v obci Báč. Dodatočnú sumu odovzdala Andruskóovi v 500-eurových bankovkách, peniaze následne odovzdal Szabóovi.

Ležiaceho podnikateľa strelil do hlavy

Prokurátor hovoril aj o vražde Petra Molnára. Podnikateľa mali Marček a Szabó zavraždiť, pretože nevedeli deaktivovať alarm v jeho dome. Rozhodli sa ho preto olúpiť a zastreliť, keď bude doma. Motívom na vraždu Molnára mal byť aj fakt, že poznal Szabóa a mohol by ho neskôr identifikovať. Na vražde Molnára sa mali Szabó a Marček (ten sa ku skutku priznáva) podľa prokuratúry dohodnúť pravdepodobne v lete 2016. Počas leta, resp. jesene si mal Szabó zabezpečiť pištoľ značky Luger s kalibrom 9 milimetrov.

Marček mal zase svojpomocne vyrobiť tlmič, ktorý obaja testovali v lese za Kolárovom. Dňa 15. decembra 2016 mal Marček náhodne zbadať Molnára, ako sa vracia domov, načo mal okamžite kontaktovať Szabóa. Zistili, že je naozaj doma a presunuli sa na susedný pozemok. Vyzliekli si oblečenie, pod ktorým mali „odev na spáchanie skutku“ a s kuklami na hlavách sa prestrihnutím Molnárovho plota kliešťami dostali k jeho rodinnému domu.

Keď Molnár zbadal mužov v kuklách, utekal sa schovať do spálne, kde ho páchatelia dobehli a kričali naňho, aby si ľahol na zem. Následne sa mal nad neho Marček postaviť a spýtať sa ho, či je v dome aj niekto iný. Po zápornej odpovedi Marček strelil Molnára dvakrát do hlavy. Po usmrtení mali podľa prokurátora pozbierať dve nábojnice a začať prehľadávať dom, v ktorom chceli nájsť hotovosť. Nenašli ju, a tak napokon z miesta činu odišli iba s peňaženkou obete. Následne mal Marček na brehu rieky Malý Dunaj spáliť Molnárovu peňaženku a doklady, ako aj oblečenie, ktoré so Szabóom mali použiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok