MKS predstavila program, chcú viac poisťovní i odborné gymnáziá

TA3 SITA
12.1.2020 11:37

Zvýšenie počtu zdravotných poisťovní, zriadenie odborných gymnázií či zrušenie dvojitého občianstva. To sú niektoré z opatrení, ktoré vo svojom volebnom programe do februárových parlamentných volieb presadzuje Maďarská komunitná spolupatričnosť. Tá vznikla ako volebná strana spojením Strany maďarskej komunity, Maďarského fóra a hnutia Spolupatričnosť. Volebným lídrom strany je bývalý prezidentský kandidát Gyula Bárdos.

MKS predstavila program, chcú viac poisťovní i odborné gymnáziá
TASR/Ladislav Vallach

O reforme nemocníc

Strana presadzuje taktiež zvýšenie miezd pedagógov minimálne na úroveň priemernej mzdy v národnom hospodárstve, liberalizáciu trhu s učebnicami, zriadenie odborných gymnázií ako nového typu odborných škôl, zvýšenie počtu miest v materských školách či vzdelávanie odborných pracovníkov hovoriacich po maďarsky. „V oblasti zdravotníctva sa budeme snažiť presadiť komplexnú reformu nemocníc s ohľadom na ambulantnú a pohotovostnú starostlivosť, spravodlivý systém odmeňovania v zdravotníctve, ako aj zvýšiť počet zdravotných poisťovní,“ píše sa volebnom programe strany.

MKS chce taktiež zabezpečiť maximálnu možnú transparentnosť a verejnosť rozhodovania a výberu kandidátov do vedúcich funkcií a komplexnú reformu systému spravodlivosti. „V zahraničnej politike sme za zachovanie regionálnych vzťahov Visegrádskej štvorky a s Európskou úniou, ako aj posilnenie transatlantických vzťahov,“ uvádza materiál.

Vytvoria "Enviro-komando"

V oblasti životného prostredia podporujú, aby sa Európa stala klimaticky neutrálnym kontinentom do roku 2050. „Vytvoríme ´Enviro-komando´, ktoré bude profesionálne vybavenou mobilizačnou zásahovou jednotkou pre vyšetrovanie prípadov znečisťovania vôd, ovzdušia a pôdy,“ vyplýva z volebného programu MKS. V strane chcú taktiež ochrániť zásoby pitnej vody, vybudovať kanalizácie či znížiť mieru plytvania potravinami.

Maďarská komunitná spolupatričnosť plánuje pre maďarskú menšinu zaviesť skutočnú dvojjazyčnosť na železniciach, dopravných značkách či v elektronickej štátnej správe, zrušiť zákaz dvojitého občianstva a schváliť komplexný zákon o menšinách. Strana podporuje aj viacpilierový dôchodkový systém, efektívnu politiku nájomných bytov, vytvorenie Fondu pre sociálne odkázaných ľudí, postupnú integráciu Rómov do spoločnosti či zriadenie Rady a Akadémie pre rozvoj Južného Slovenska.

Parlamentné voľby sa budú konať v sobotu 29. februára. Volebné miestnosti budú otvorené od 7:00 do 22:00. Vo voľbách kandiduje 25 politických subjektov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok