Štrajk má pokračovať aj cez víkend, premiér vyzval na rokovania

TA3 TASR
10.1.2020 19:11

Dopravné obmedzenia v hlavnom meste v súvislosti so štrajkom autodopravcov budú pokračovať aj počas víkendu. Bratislavskí krajskí policajti o tom informujú na sociálnej sieti. Premiér Peter Pellegrini vyzval organizátorov protestov i tých, ktorí svojimi nákladnými vozidlami blokujú cesty na Slovensku, aby z nich odišli a vrátili sa za rokovací stôl.

V pláne je aj úplná blokácia

"Rožňavská ulica v Bratislave bude v smere do mesta prejazdná len v pravom jazdnom pruhu, v smere von z mesta bude premávka bez obmedzení. Plánovaná je aj úplná blokácia cestnej komunikácie v doposiaľ presne neurčenom čase," napísali policajti s tým, že o vývoji dopravnej situácie budú priebežne informovať.

Bratislavská polícia tiež informovala, že hraničný priechod Brodské na diaľnici D2 v smere na Slovensko bude v sobotu podľa aktuálnych informácií blokovaný pre nákladnú dopravu v jednom jazdnom pruhu, a to v čase približne od 8.00 do 20.00 h. V nedeľu je plánovaná blokácia tohto hraničného priechodu v čase zhruba od 22.00 h.

Podľa Pellegriniho obťažujú občanov

Premiér Peter Pellegrini vyzýva organizátorov protestov i tých, ktorí svojimi nákladnými vozidlami blokujú cesty na Slovensku, aby z nich odišli a vrátili sa za rokovací stôl. Premiér to povedal na tlačovej konferencii v Liptovskom Mikuláši. "Rokovací stôl u ministra financií je otvorený. Čaká na to, aby sa za múrmi ministerstva viedla odborná diskusia. Ale nikto si nemôže postaviť svoje podmienky, z ktorých nemieni cúvnuť. Nikto nemôže bohapusto vydierať štát len preto, že sa mu nepozdávajú daňové sadzby, ktoré musí platiť za motorové vozidlá," uviedol Pellegrini pre médiá.

Premiér poukázal na to, že tieto aktivity sú reprezentované zatiaľ len časťou prepravcov. Zdôraznil, že slovenskí prepravcovia sú združení aj v iných reprezentatívnych organizáciách, s ktorými štát permanentne rokuje. Podľa Pellegriniho únia prepravcov ohlásila štrajk napriek tomu, že diskusie s ministrami dopravy aj financií sú.

Považuje za zvláštne, že aj napriek vôli rokovať a ponúknuť určité zníženie daní z motorových vozidiel sa títo dopravcovia nesnažia uvoľniť cesty. "Naďalej obťažujú slovenských občanov. Obťažujú tých, ktorí sa potrebujú dostať domov. Robia si z občanov Slovenska rukojemníkov len pre svoje úzke ciele a záujmy, ktoré majú," vyhlásil.

"Ak som to správne pochopil, Česmad je ochotný rokovať a pristúpiť na niektoré riešenia, ktoré vláda ponúka. Naopak, táto druhá skupina ľudí, ktorí reprezentujú jeden výsek prepravcov, si chce z toho robiť viac politiku ako riešiť skutočné problémy," zhodnotil Pellegrini.

Rezort financií ponúkol zníženie

Únia autodopravcov Slovenska konštatuje, že štrajk považuje za krajné riešenie, a hovorí o drasticky sa zhoršujúcom podnikateľskom prostredí autodopravcov. Od predstaviteľov štátu očakáva riešenia, a to 50-percentné zníženie cestnej dane a pozastavenie výberu mýta do určenia nového správcu mýta. Požadovala rokovanie s vládou o predložených požiadavkách.

Ministerstvo financií ponúka autodopravcom zníženie sadzieb dane z motorových vozidiel pre kamiónovú dopravu v priemere o 12,5 %. Zároveň prepočíta, aký dosah na rozpočet by malo zrušenie zdaňovania vreckového pri zahraničných pracovných cestách. V prípade minimálneho vplyvu predloží rezort financií tento návrh spolu so znížením cestnej dane na januárovú schôdzu parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok