Na Slovensko sa dostala vtáčia chrípka, potvrdili to testy

TA3 TASR SITA
10.1.2020 10:46

Na Slovensko sa dostala vtáčia chrípka, ktorú na konci vlaňajška potvrdili aj v susednom Poľsku. Výskyt nebezpečného ochorenia na Slovensku potvrdili testy Národného referenčného laboratória vo Zvolene. Ide o vysokopatogénny subtyp H5N8.

Vtáčiu chrípku potvrdili v súkromnom chove hydiny v obci Zbehy, neďaleko Nitry. "Chovateľ nahlásil úhyn troch kusov hydiny z celkového počtu 22. Zvieratá sa v chove už nenachádzajú a boli zneškodnené samotným chovateľom. Následne prebehlo predbežné čistenie a dezinfekcia chovného priestoru hydiny," uviedla Štátna veterinárna a potravinová správa. Kompetentní sa momentálne snažia nájsť zdroj nákazy. "Predbežným šetrením sa predpokladá nakazenie voľne žijúcim vtáctvom, nakoľko hydina bola chovaná v otvorenom priestore," dodala ŠVPS SR.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky potvrdzuje výskyt vtáčej chrípky na Slovensku a vyzýva chovateľov k obozretnosti.

000_ac1100ae-494e-7933.jpg

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky potvrdzuje výskyt vtáčej chrípky na Slovensku a vyzýva chovateľov k obozretnosti. „Slovensko opätovne čelí hrozbe, zavlečenej zo zahraničia do drobnochovu. Je nevyhnutné, aby chovatelia boli v týchto dňoch mimoriadne obozretní a podozrivé správanie zvierat, prípadne uhynuté jedince, okamžite hlásili veterinárnej správe,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (SNS).

Agrorezort vyzýva chovateľov, aby boli mimoriadne obozretní. Nákazu je v súlade so zákonom držiteľ povinný nahlásiť. Rovnako je nevyhnutné ohlásiť podozrenie na toto ochorenie a kľúčovým pre zabránenie šírenia tejto nákazy je aj ohlásenie nájdených mŕtvych vnímavých jedincov vo voľnej prírode.



Miestne príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa v Nitre nariadila opatrenia zamerané na tlmenie choroby, jej kontrolu a zabránenie šírenia nákazy, v ochrannom pásme o polomere tri kilometre okolo ohniska a v pásme pozorovania o polomere 10 km okolo ohniska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok