Zápasíme s hladom aj prejedaním. Vie vôbec telo, čo potrebuje?

TA3 ČTK
11.1.2020 20:12

Vyznávači zdravého životného štýlu, milovníci behu, alergici, či už skutoční, alebo údajní, fanatici štíhlej línie. Z rôznych dôvodov sú všetci posadnutí jedlom. A napriek tomu sa stále šíri obezita. Jedlo už nemá neutrálnu hodnotu a je veľmi ťažké nájsť si k nemu prirodzený vzťah. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Zápasíme s hladom aj prejedaním. Vie vôbec telo, čo potrebuje?
SITA/AP

Strach z neexistujúceho nedostatku

Ak ide o niektoré potraviny, sme nimi posadnutí, či už ich konzumujeme príliš mnoho, alebo sa im vyhýbame, akoby boli jedovaté. Ani snaha vyhľadávať jedlá, ktoré prospievajú nášmu zdraviu, nemusí byť vždy "zdravá". A tak sme na diéte a priberáme.

"Máme ľahký prístup k lacnému jedlu, ktoré je vysoko energetické. Je mnoho jedál, ktoré zvádzajú pôžitkára, ktorý je v každom z nás. Telo má snahu ukladať tuk, pretože sa bojí nedostatku, ktorý už v západnom svete neexistuje," hovorí Stefano Erzegovesi, psychiater a nutričný poradca z Centra pre liečbu porúch príjmu potravy pri klinike San Raffaele v Miláne.

jedlo-hipster-style_ac1100ae-6272-ca5d.jpg

"Ak telo neustále udržiavame v nedostatku, ktorý znamená, že jeme len málo sacharidov a málo tukov, nakoniec sa dostaneme do situácie, keď prílišná reštrikcia vytvorí predpoklady pre nekontrolovateľný prísun zakázaných potravín," uvádza Erzegovesi. Mnohí ľudia sú dnes závislí práve na takzvaných zakázaných potravinách.

Jedlo nad nami získava moc

"Západná výživa sa stala neustálym bojom medzi dvoma extrémami, na jednej strane príliš mnoho soli, cukru a tuku, na druhej strane snahy zbaviť sa týchto potravín. A takto nad nami jedlo získava moc," dodáva psychiater. Svetová populácia neustále priberá. Podľa štúdie Global Burden of Disease bolo v roku 2017 najmenej 11 miliónov úmrtí nepriamo spôsobených nevyváženou stravou, ktorá viedla okrem iného k srdečným chorobám, rakovine a cukrovke.

"Náš výskum ukázal, že hlavnými faktormi rizika úmrtí je strava bohatá na sodík, sladené nápoje a údeniny," uvádza Chris Murray, hlavný autor štúdie z Washingtonskej univerzity. "Na jedlo veľa myslíme, konzumácia pritom zaberá len zlomok času. Technika mindfulness, ktorú nutriční poradcovia používajú u obéznych ľudí, kladie dôraz práve na to, aby sme si uvedomovali, čo jeme, a cítili, čo si dávame do úst. To pomáha, aby sme sa pri jedle dokázali ovládať," hovorí doktor Erzegovesi.

Technika mindfulness je jednou z ciest, ako sa vymaniť zo špirály jojo efektu, keď sa po diéte váha vracia späť. Pomáha nám znovu si zvyknúť jesť jednoducho a zdravo. To je aj cieľom niektorých iniciatív, ktoré vystupujú proti diétam a zdokonaľujú techniky, ako sa zbaviť posadnutosti jedlom. Jednou z týchto metód je jesť všetko, čo chceme, ale zároveň dbať o vyváženú stravu bez excesov.

domacnost-jedlo-zivotny-styl-stol-1140px-ctk_ac1100ae-638d-6ce7.jpg

Stačí len počúvať telo?

Vie však vôbec telo, čo má jesť? Skutočne ho stačí len počúvať? "Telo by to vedelo, ale rodinné faktory, vzory štíhlosti v médiách a široká dostupnosť potravín na trhu spôsobujú, že telo zabúda, čo potrebuje. Bolo by dobré mať široký prístup k zdravým a prirodzeným potravinám, a mať aj konkrétne príklady, ako nakupovať a variť," hovorí Erzegovesi.

Problém je v tom, že v západnom svete žijeme v prostredí, ktoré napomáha obezite. Tieto tendencie stupňuje marketing a reklama, ktorá nás bombarduje neustálou stimuláciou k jedlu. Tomu je skutočne ťažké sa vyhnúť. Potraviny sa pričasto používajú ako regulátor nálady. Ak máme problém s váhou, je dôležité obrátiť sa na nutričného poradcu. Dôležité je aj všímať si psychickú stránku, aby sa diéta nestala chorobnou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok