Lenivosť sa vypomstí. Toto s telom urobia dva týždne bez pohybu

TA3 ČTK
11.1.2020 10:25

Leňošenie na gauči zdraviu neprospieva. Prospieva nárastu objemu tuku v tele, zhoršuje fungovanie pľúc a činnosť srdca. Stačí však opäť začať športovať a veci sa pohnú dobrým smerom, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Lenivosť sa vypomstí. Toto s telom urobia dva týždne bez pohybu
SITA/AP

Nemilosrdné výsledky

Dva týždne bez pohybu stačia na to, aby sa zhoršil metabolický profil, teda pomer medzi svalstvom a tukom v tele, a dokonca aj kardiovaskulárna činnosť. Zdravie môže narušiť dokonca aj krátkodobá lenivosť. Ukázala to štúdia britských vedcov, ktorá bola prezentovaná na poslednom zjazde Európskeho združenia pre štúdium cukrovky.

Výskum uskutočnili na skupine mladých a fyzicky aktívnych dobrovoľníkov, ktorí denne absolvovali omnoho viac než 10.000 krokov a mali normálnu váhu. Vedci u nich pred začiatkom štúdie zisťovali funkčnosť dýchacej sústavy, merali podiel tuku v tele a činnosť srdca. Potom dobrovoľníci dva týždne sedeli denne viac než sto minút a zároveň výrazne menej chodili.

beh-bezci_ac1100ae-54e6-1052.jpg

Po dvoch týždňoch leňošenia boli výsledky nemilosrdné. Kardiovaskulárna funkčnosť klesla o 1,8 percenta, zhoršila sa funkčnosť pľúc a okamžite vzrástol v tele podiel tuku na úkor svalstva, predovšetkým sa zvýšil objem v páse a tuk sa začal hromadiť v pečeni. Znížila sa citlivosť na inzulín, ktorý kontroluje metabolizmus glukózy. To znamená krok na ceste k cukrovke.

Rýchly návrat do kondície

Dobrou správou je, že keď sa začneme opäť hýbať, existuje nádej rýchleho návratu k pôvodnému stavu. "Ak znova začneme s normálnou fyzickou aktivitou, v krátkom čase sa zlepší srdečná činnosť a dýchanie a to isté platí o tuku v pečeni, obvode pása, telesnom tuku a citlivosti na inzulín," vysvetľuje autorka štúdie Kelly Bowdenová-Daviesová.

"Dôležitá je pravidelná fyzická aktivita, aby sa neprejavovali negatívne následky na zdraví, pretože aj malé obmedzenie dennej aktivity môže mať negatívny vplyv. Všetci by sme sa mali viac pohybovať, stačí denne viac chodiť," uvádza odborníčka.

Ako vplýva tuk na srdce

Fyzická aktivita taktiež pomáha redukovať tuk, ktorý obklopuje srdce. Dokazuje to nová štúdia vedcov z Univerzity v Kodani. Aby sme lepšie pochopili, čo zo štúdie vyplynulo, je užitočné pripomenúť si anatómiu. V tele existujú dve tukové tkanivá. Epikardiálne, ktoré obklopuje srdečný sval, a perikardiálne, ktoré sa nachádza mimo srdečný sval. Pre metabolizmus a funkciu srdca je významný epikardiálny tuk.

Menej sa vie o riziku, ktoré je spojené s perikardiálnym tukom, pretože nemá priamy kontakt so srdcom. Experti tvrdia, že môže ovplyvňovať činnosť srdca nepriamo a že zvyšuje riziko kardiovaskulárnych problémov.

Vedci sledovali tri týždne 50 obéznych osôb, ktoré mali tuk uložený hlavne v brušnej oblasti. Rozdelili ich na tri skupiny. Prvá intenzívne cvičila aerobik, druhá cvičila posilňovacie cviky a tretia, kontrolná skupina, nevykonávala žiadnu aktivitu. Intenzívny pohyb, ako plávanie, beh či fitness, viedol k redukcii epikardiálneho tuku, ale nemal žiadny vplyv na perikardiálny tuk.

Posilňovacie cvičenie zredukovalo o 24 percent epikardiálny tuk a o 32 percent perikardiálny. Ukázalo sa, že cvičenie môže mať pozitívny vplyv na srdečné tukové tkanivo, ktoré zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok