Ako obnoviť Notre-Dame? Popredný architekt navrhuje drevo

TA3 TASR
9.1.2020 21:04

Francúzski architekti chcú, aby bola strecha požiarom zničenej parížskej katedrály Notre-Dame reštaurovaná s použitím dreva, a nie kovu alebo betónu. Eric Wirth, jeden z popredných predstaviteľov Spolku francúzskych architektov, uviedol, že obnova strechy gotického chrámu iným materiálom než drevom by bola pochybením.

Ako obnoviť Notre-Dame? Popredný architekt navrhuje drevo
SITA/AP

Jeho intervencia prichádza uprostred polemiky týkajúcej sa priania francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý chce, aby zničená vežička tejto stavebnej pamiatky z 13. storočia dostala "súčasnú" úpravu. "Najmodernejším a najekologickejším materiálom dneška je drevo," tvrdí Wirth. Podľa neho je drevo zároveň viac ohňovzdorné než iné možnosti, pričom zachytáva uhlík. Drevená strecha - rovnako ako originál - zabezpečí tiež konštrukčnú celistvosť katedrály, ktorej stále, aj po deviatich mesiacoch od požiaru, hrozí zrútenie, dodal.

"Táto katedrála je tu už 800 rokov. Ak by bola postavená z betónu alebo ocele, už by teraz neexistovala. Oceľ by pri požiari vydržala hodinu a pol, následne by sa začala deformovať a strhla by steny. Musíme byť preto skeptickí voči zdanlivo brilantným riešeniam, ktoré počítajú s použitím kovových alebo betónových trámov," upozornil Wirth.

Podľa jeho názoru obnova strechy potrvá dlhšie než päť rokov, ako to verejne stanovil Macron. Dosiaľ sa na rekonštrukciu Notre-Dame vyzbieralo 922 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok