Tmavé miesta Bratislavy by mali byť bezpečnejšie, osvetlia ich

TA3 TASR
9.1.2020 14:33

Bratislava plánuje zvýšiť intenzitu osvetlenia v tmavých častiach centra mesta pomocou dočasných a rýchlo realizovateľných opatrení. Magistrát vytypoval tri lokality s nedostatočnou intenzitou osvetlenia, a to Námestie SNP za pomníkom pri Kalvínskom kostole, Treskoňovu ulicu a Kamenné námestie.

Tmavé miesta Bratislavy by mali byť bezpečnejšie, osvetlia ich
TASR/Jaroslav Novák

Svietidlá aj na stromoch

Vyplýva to z výzvy na predkladanie ponúk zverejnenej vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie. V prípade Námestia SNP a Kamenného námestia sa majú inštalovať svietidlá aj na stromy. Magistrát preto bude žiadať od zhotoviteľa, aby boli vykonané všetky opatrenia pre ochranu stromov a priľahlej zelene, ako počas realizácie diela, tak aj počas samotnej prevádzky zariadenia.

Potreba zvýšiť intenzitu osvetlenia v tejto časti centra Bratislavy vychádza z takzvaných rýchlych riešení vo verejnom priestore bratislavského Námestia SNP a jeho okolí. Tie predstavil minulý rok primátor Bratislavy Matúš Vallo. Medzi takéto rýchle riešenia patrí napríklad obmedzenie parkovania, rozšírenie priestoru pre chodcov a osadenie vzrastlých stromov na Klobučníckej ulici. Taktiež vysadenie stromov pri hornej časti Námestia SNP, zjednotenie mobiliáru na námestiach i zrušenie parkovacích miest na Námestí SNP.

Opatrenia vychádzajú z projektu Živé námestie, ktorého cieľom je nenáročnými zmenami na Námestí SNP a Kamennom námestí vytvoriť funkčný a prístupný mestský priestor. Mesto v decembri 2019 vyhlásilo architektonickú súťaž o budúcej podobe Kamenného námestia a Námestia SNP.

Námestie ako dejisko násilných incidentov

Námestie SNP a jeho okolie je v posledných mesiacoch a rokoch dejiskom viacerých násilných incidentov, z ktorých niektoré skončili aj tragicky. Na konci decembra 2019 došlo na námestí k napadnutiu mladíka, niekoľko týždňov predtým, pri pošte na námestí mali dvaja Srbi nadránom napadnúť a usmrtiť 22-ročného krajana. V roku 2018 na neďalekej Obchodnej ulici napadol Juraj Hossu Filipínca Henryho Acordu. Ten na následky poranení neskôr v nemocnici zomrel. Za zabitie Acordu si Hossu odpykáva deväťročný nepodmienečný trest odňatia slobody.

Mesto Bratislava v decembri uviedlo, že bezpečnostná situácia v niektorých lokalitách mesta, zvlášť na Obchodnej ulici a v bezprostrednom okolí, stále nie je dobrá. Priznáva, že opatrenia, ktoré na zlepšenie situácie realizuje, sú stále len jednou z častí komplexnejšieho problému. Avizovalo však, že chystá ďalšie riešenia. Jedným z nich bolo zvýšenie intenzity verejného osvetlenia aj na Obchodnej ulici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok