Rómovia si neželajú, aby im hocikto hliadkoval v osadách

TA3 SITA
9.1.2020 11:58

Rómski starostovia, terénni pracovníci, aktivisti a zástupcovia štátnej správy si neželajú ďalšie samovoľné hliadkovanie rôznych občianskych združení v obciach. Rozhodli sa preto podpísať Deklaráciu proti hliadkovaniu občianskych združení v osadách.

Rómovia si neželajú, aby im hocikto hliadkoval v osadách
TASR/František Iván (ilustračná fotografia)

Obce vraj nie sú cvičiskom

Zdôrazňujú v nej, že osady a obce „nie sú cvičiskom“ pre neziskové organizácie. Deklaráciu podporila prvá 20-tka starostov a podpísal ju aj splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd). Oddnes sa k nej môžu pripojiť ďalší starostovia a primátori, ktorí si neželajú, aby sa v ich obciach či mestách „hrali na vojakov“ ľudia z občianskych združení. Informovala o tom Michaela Miháliková z úradu splnomocnenca.

Iniciovanie deklarácie vzniklo na pracovnom stretnutí, ktoré zvolal Ravasz 3. januára v obci Toporec v okrese Kežmarok. Týkalo sa najmä riešenia otázok spolunažívania Rómov a ostatných obyvateľov v súvislosti s udalosťami predošlých týždňov. „Hlboko odsudzujeme medializované násilné činy v obciach Richnava a Važec, ako aj všetky ďalšie podobné incidenty, nech už boli namierené voči občanom akejkoľvek národnosti. Zároveň však odmietame politizáciu týchto miestnych konfliktov na vytĺkanie politických bodov,“ zdôraznili v deklarácii. Dodali, že ich cieľom je pokojné a dobré spolunažívanie.

Chcú zabrániť vytváraniu napätia

Deklaráciou sa zaviazali k tomu, že urobia všetko, čo je v ich silách, aby zabránili vytváraniu ďalšieho napätia v obciach. „Nikdy sme nepozvali, ani v budúcnosti nepozveme hliadky občianskych združení do našich obcí. Naopak, v rámci našich možností, posilníme prácu v teréne, zameranú na prevenciu kumulovania napätia. V rámci našich možností nedovolíme, aby sa v našich obciach a mestách uskutočnili verejné zhromaždenia, smerujúce k zvyšovaniu napätia,“ uviedli. Zároveň iniciujú posilnenie miestnych občianskych poriadkových služieb (MOPS) a ich prevod do štátneho financovania.

„Považujem za veľmi nešťastné, že sa pred voľbami využívajú a zneužívajú výsostne lokálne konflikty na burcovanie komunitného napätia po celom Slovensku. Posledné, čo potrebujeme je, aby si právo do rúk vzali rôzne občianske združenia, ktoré sa hrajú na hliadky v osadách,“ povedal Ravasz po pracovnom stretnutí. Dodal, že je potrebné pokračovať v systémových opatreniach, akými sú posilnenie spolupráce terénnych služieb, posilnenie MOPS, či rozvoj chudobných lokalít. „Iba tak vieme zabezpečiť pokojné spolunažívanie,“ doplnil.

MOPS sú v súčasnosti aktívne v 250-tich obciach na celom Slovensku, v ich radoch sú prevažne Rómovia. Podľa starostov a primátorov sa MOPS osvedčili práve v znižovaní napätia v etnicky zmiešaných lokalitách. Podpísať deklaráciu a podporiť tak iniciatívu možno zaslaním emailu na adresu splnomocnenecrk@minv.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok