Šíri sa záhadné pľúcne ochorenie, zrejme zistili jeho príčinu

TA3 TASR
9.1.2020 10:08

Príčinou záhadného ochorenia dýchacích ciest, ktorým sa v Číne nakazili desiatky ľudí, je zrejme nový typ koronavírusu. Vyplýva to z predbežných zistení expertov.

Formou infekčného zápalu pľúc sa nakazilo v meste Wu-chan v centrálnej provincii Chu-pej v pevninskej Číne najmenej 44 osôb, pripomenula agentúra AP. Ďalšie prípady ľudí trpiacich zrejme tým istým ochorením boli hlásené z Hongkongu a Južnej Kórey a týkali sa ľudí, ktorí v nedávnom čase cestovali do Číny. Do nedele bolo v meste Wu-chan hospitalizovaných 59 ľudí, z toho sedem sa nachádzalo v kritickom stave a zvyšok bol v stabilizovanom stave.

Koronavírusy (Coronaviridae) sa bežne vyskytujú u ľudí a niektoré z nich sú príčinou obyčajného prechladnutia, iné zase môžu viesť k vážnym dýchacím chorobám, akými sú napríklad ťažký akútny respiračný syndróm SARS, ktorému v roku 2002-2003 podľahlo 700 ľudí či blízkovýchodný respiračný syndróm (MERS), ktorý v roku 2012 vypukol v Jordánsku a Saudskej Arábii a rozšíril sa do približne dvoch desiatok krajín. Zomrelo naň viac než 800 ľudí.

Koronavírusy sa šíria kašľom, kýchaním alebo dotknutím sa infikovanej osoby. Ako uviedla CCTV, novozistený koronavírus sa od tých, ktoré už boli identifikované, odlišuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok