Austrália vydala pre požiare nové varovania. Predĺžili i stav núdze

TA3 TASR
9.1.2020 06:35

Austrálske úrady vydali vo štvrtok nové varovania a odporučili evakuáciu ľuďom žijúcim na juhovýchodnom pobreží, kde návrat horúceho počasia a silné vetry aj naďalej rozdúchavajú lesné požiare, ktoré ohrozujú viaceré mestá a spoločenstvá.

Austrália vydala pre požiare nové varovania. Predĺžili i stav núdze
SITA/AP

Stav núdze vo veľkej časti štátu Viktória, ktorý platí už týždeň, bol predĺžený o ďalších 48 hodín. Ľudia v oblastiach, kde im hrozí v súvislosti s požiarmi nebezpečenstvo, dostali odporúčanie opustiť svoje domovy. Ministerka Lisa Nevillová, zodpovedná vo Viktórii za bezpečnostné zložky, v prejave odvysielanom v televízii varovala, aby sa ľudia neuspokojili s nedávnymi dažďami a chladnejším počasím počas niekoľkých uplynulých dní a upozornila na to, že požiare sa stále hýbu a rozširujú a predstavujú obrovské nebezpečenstvo pre ľudí.

Austrálski predstavitelia uviedli, že požiare budú pokračovať až dovtedy, kým neprídu výrazné dažde. Meteorologický úrad (BOM) vo svojej výročnej správe potvrdil obavy, že v najbližších mesiacoch sa výrazný úhrn zrážok neočakáva. Rok 2019 bol podľa údajov BOM v Austrálii v histórii meraní doposiaľ najteplejším a najsuchším rokom.

Požiare si doteraz vyžiadali 26 obetí na životoch, tisíce ľudí prišli o svoje domovy a tisíce ďalších museli byť opakovane evakuovaní. Živel dosiaľ spálil viac než 10,3 milióna hektárov pôdy, čo je územie veľké ako Južná Kórea. Súčasná krízová situácia v Austrálii vznikla v dôsledku trojročného sucha, ktoré spôsobilo, že veľké územie lesných porastov zostalo náchylné na požiare.

Požiare si doteraz vyžiadali 26 obetí na životoch, tisíce ľudí prišli o svoje domovy a tisíce ďalších museli byť opakovane evakuovaní. Živel dosiaľ spálil viac než 10,3 milióna hektárov pôdy, čo je územie veľké ako Južná Kórea.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok