O Kováčovom únose prehovoril priamy aktér, SaS chce preveriť Gašpara

TA3 SITA TASR
22.12.2017 11:10

Bývalý siskár Ľuboš Kosík prehovoril o únose syna niekdajšieho prezidenta Michala Kováča a priznal svoju účasť na jeho zavlečení. Hovoril napríklad o tom, že jeho život aj život Oskara Fegyveresa je v ohrození, že pred únosom tajní unášali ľudí, aby si na nich skúšali účinky rohypnolu s alkoholom či o tom, ako zlyhal pokus zlikvidovať Fegyveresa vo Švajčiarsku. Pre slová o aktuálnom šéfovi polície Tiborovi Gašparovi sa ozvala SaS.

O Kováčovom únose prehovoril priamy aktér, SaS chce preveriť Gašpara
TASR

Policajný prezident vraj nekonal

Bývalý príslušník SIS Ľuboš Kosík v rozhovore pre denník Sme priznal svoju účasť na zavlečení Kováča ml. a mimo iného uviedol, že "pred uplynutím premlčacej lehoty v kauze vraždy Remiáša som jednému priateľovi z polície povedal, že mám informácie aj o tejto trestnej veci. On je kamarátom policajného prezidenta Tibora Gašpara, tak som ho požiadal, aby mu to prezentoval. Aj mu to oznámil, ale Gašpar sa k tomu nevyjadril, ani vo veci nekonal. Takže myslím, že pani Remiášová by dnes mala ísť za pánom Gašparom a dať mu facku za to, že nekonal".

Kosík, ktorý je jedným z obžalovaných v kauze zavlečenia z roku 1995, bol na Slovensku právoplatne odsúdený za falšovanie zmeniek, neskôr ho na úteku zadržali orgány v africkom Mali. Jeho súčasný pobyt nie je známy.

Strana Sloboda a Solidarita žiada Inšpekciu ministerstva vnútra, aby preverila jeho tvrdenie, že cez sprostredkovateľa odovzdal policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi informácie o vražde Róberta Remiáša a ten údajne nekonal. Uvádza sa to vo vyhlásení podpredsedu liberálov Ľubomíra Galka. "Po tom, čo národná rada zrušila Mečiarove amnestie ústavným spôsobom, by sme očakávali razantné konanie orgánov činných v trestnom konaní a obnovenie súdneho procesu," zdôraznil Galko.

Osobu na úteku nebudú komentovať

Polícia vyhlásila, že nebude komentovať medializované vyjadrenia Ľuboša Kosíka. "Konaním v tejto veci, po zrušení amnestií, sa zaoberá momentálne Okresný súd Bratislava III, ktorý musí rozhodnúť o ďalšom postupe," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

Zároveň sa v mene polície ohradil voči Kosíkovým obvineniam, poukazujúcim na údajnú nečinnosť prezidenta PZ. "Pán Kosík bol pred svojím útekom niekoľkokrát na polícii aj z podnetu prezidenta PZ a mohol uviesť skutočnosti a informácie o trestnej činnosti, na ktorej sa buď zúčastnil, alebo o nej vedel, o čom svedčia zápisnice, ktoré s ním boli spísané," zdôraznil Wäldl. "Prezident PZ preto nebude ďalej komentovať tvrdenia osoby na úteku, odsúdenej za závažnú trestnú činnosť," dodal.


Pripomenul, že Kosík bol vypátraný a zatknutý na základe medzinárodného zatykača v Mali, pri svojom úteku pred trestom. "Slovenská polícia vykonala v súčinnosti s malijskou políciou a ministerstvom spravodlivosti všetky potrebné kroky, aby mohlo dôjsť k jeho vydaniu na Slovensko. V tejto chvíli sa čaká na rozhodnutie ministra spravodlivosti Mali," ozrejmil policajný hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok